Emmen schuift verhuizing bibliotheek op de lange baan (met reactie bieb)

De Emmer bibliotheek, rechts op de foto.

De Emmer bibliotheek blijft voorlopig op de huidige plek aan het Noorderplein. De gemeente Emmen heeft een mogelijke verhuizing van de bieb op de lange baan geschoven.

,,Gezien de huidige financiële situatie heeft een verplaatsing van de bibliotheek geen prioriteit’’, verklaart een woordvoerster van de gemeente. In opdracht van de gemeente werd vorig jaar een onderzoek uitgevoerd waarin acht mogelijke locaties voor de bibliotheek onder de loep werden genomen.

Dat onderzoek is afgerond, maar wordt voorlopig niet openbaar gemaakt. ,,Er gaat vooralsnog ook geen voorstel met daarin een ambtelijk advies richting het college van burgemeester en wethouders’’.

Wens voor meer reuring

Over een mogelijke verhuizing van de bibliotheek wordt al tijden gespeculeerd. De bieb maakt sinds 1988 gebruik van een speciaal voor haar gebouwd pand op het Noorderplein. Sinds 2011 is het onderkomen in bezit van projectontwikkelaar Peter van Dijk. Hij ziet graag dat er meer reuring op het Noorderplein komt en dat zou kunnen door een publiekstrekker in het bibliotheekpand te huisvesten.

De gemeente wees ook op de veranderde rol van de bibliotheek. Van een uitleenplek voor boeken is de bibliotheek veranderd in een plaats waar ontmoeting en debat een grotere rol spelen.

Het voormalige pand van V & D

Het door de gemeente in de arm genomen Utrechtse onderzoeksbureau JHK Architecten nam acht locaties onder de loep. Bronnen melden dat de huidige plek aan het Noorderplein, de oude dierentuin, het voormalige pand van V&D en de Westerstraat in ieder geval op de lijst stonden.

De gemeente is een belangrijke subsidieverstrekker van de bibliotheek. Vorig jaar werd duidelijk dat de gemeente kampt met meerdere financiële tegenvallers.

Bibliotheek: Verstandig besluit

Marchien Brons, directeur van de Emmer bibliotheek, is niet verrast. ,,De financiële situatie van de gemeente is mij natuurlijk ook bekend. Het lijkt mij een verstandig besluit, want als je zoiets doet, dan moet je het ook goed doen en met volle overtuiging. Op half werk zit niemand in Emmen te wachten.’’

Het besluit van de gemeente betekent dat de bibliotheek de al eerder gemaakte plannen voor herinrichting van het pand aan het Noorderplein dit jaar gaat uitvoeren.

Meer studieplekken en plekken waar mensen gezellig kunnen zitten

Brons: ,,Er komen studieplekken en plekken waar mensen gezellig bij elkaar kunnen zitten. Ook maken we ruimte voor mensen die graag iets creatiefs in ons gebouw willen doen. Dat doen we samen met de Kunstbeweging Emmen.’’ De directeur zegt ook dat alle materialen van de jeugdafdeling weer op dezelfde plek komen en dat er overal in het pand led-verlichting komt.

Nieuws

Meest gelezen

menu