Emmen spoort 8 ton aan bijstandsfraude op

Emmen De gemeente Emmen heeft in 2015 een bedrag van 764.000 euro aan bijstandsfraude opgespoord voor de gemeenten Emmen, Coevorden en Borger-Odoorn.

Er zijn onder andere 152 uitkeringen beëindigd, waarvan 128 in Emmen. Dit levert, gerekend naar de toekomst, een besparing van 2,7 miljoen euro op voor de drie gemeenten. In Emmen ging het om 622.000 euro, in Coevorden en Borger respectievelijk om 104.000 en 42.000 euro. Het nu binnengehaalde bedrag is iets minder dan voorgaande jaren. Zo werd er in 2014 in de drie gemeenten nog ruim 1,1 miljoen euro gefraudeerd. Volgens woordvoerder Laura Groen van de gemeente Emmen komt dat ,,omdat we tegenwoordig dichter op de klant zitten en daardoor eerder kunnen ingrijpen.’'

In 2015 ging het in de meeste gevallen over onjuiste opgave van de woonsituatie en partnerfraude; het niet doorgeven van samenwonen met een partner, gevolgd door het niet opgeven van inkomsten.

Het komt voor dat mensen ‘onbewust’ frauderen. Mensen geven een wijziging in hun situatie niet juist of niet op tijd door waardoor die persoon ten onrechte een (hogere) bijstandsuitkering ontvangt. Ook dit is bijstandsfraude en ook dat heeft consequenties, zegt Laura Groen. Ze wijst erop dat de komende jaren speciaal wordt ingezet op preventie en repressie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu