Emmen stopt weer geld in jongeren

Wethouder Robert Kleine van Emmen. FOTO JASPAR MOULIJN

De gemeente Emmen gaat een nieuwe poging doen om jongeren te betrekken bij hun eigen leefomgeving. Daartoe worden onder meer jongeren als betaalde stagiairs in dienst genomen.

In samenwerking met Jimmy’s en haar moederorganisatie Up to Us wordt een zogenoemde jeugdagenda opgesteld. Wethouder Robert Kleine (CDA) is enthousiast. Hij wijst op de het collegeprogramma, waarin een belangrijke plaats voor jongeren is opgenomen. ,,We willen graag aan de slag met jongeren die eraan willen werken om het opgroeien in Emmen leuker en gezonder te maken.’’

Serieuzere zaken

En dan gaat het niet zozeer om het organiseren van feesten en partijen, maar vooral om betrokkenheid bij serieuzere zaken. ,,Ik snap dat niet alles wat de raad beslist heel spannend is voor jongeren, ook al omdat hun interesses vaak na korte tijd weer stoppen. Daarom vinden we het geen probleem om met jongerengroepen in wisselende samenstelling te werken.’’ Die jongeren wordt een stagecontract aangeboden. Zij kunnen dan bijvoorbeeld op het gemeentehuis meedenken met thema’s die ze belangrijk vinden. Dat moet leiden tot een vast overleg tussen gemeente en jongeren, de zogeheten jeugdagenda. Voor dat project, dat als werktitel Jong Emmen heeft, legt de gemeente 60.000 euro opzij.

Jimmy’s als broedplaats voor jong talent

Up to Us is de organisatie achter Jimmy’s, dat zich volgens wethouder Robert Kleine in steden als Groningen, Delfzijl en Nijmegen inmiddels bewezen heeft. In Emmen aan de Baander heeft Jimmy’s zich in de afgelopen twee jaar volgens de gemeente ontpopt als talentenbroedplaats en ontmoetingsplaats voor jongeren. Kleine: ,,Zo’n 15 tot 25 jongeren zijn daar intensief aan de slag en er omheen is een groep van 600 jongeren die ze bereiken.’’ Om dat verder uit te bouwen krijgt Jimmy’s 137.000 euro subsidie.

Catch

De activiteiten van Catch in de wijk Angelslo worden overgenomen door welzijnsorganisatie Sedna, in samenwerking met Up to Us. Daarvoor is door de gemeente 25.000 euro beschikbaar gesteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu