Emmen trekt extra geld uit voor aanpak eikenprocessierups

Meer geld voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Foto: Rens Hooyenga

De gemeente Emmen steekt dit jaar 52.000 euro extra in de bestrijding van de eikenprocessierups. Emmen wil volgend jaar ook geld investeren in het vergroten van de biodiversiteit in de strijd tegen de rups.

De opmars van de jeukrups zorgde vorig jaar ook in Emmen voor problemen. De brandharen van het dier kunnen voor gezondheidsklachten zorgen en in vrijwel alle 55.000 eikenbomen in de gemeente zat toen wel een nest van deze rupsen. Gelet op het enorme aantal beestjes, kon Emmen de bestrijding op een gegeven moment niet meer bolwerken. Alleen de nesten die op drukbezochte plekken hingen, werden nog weggehaald. In totaal kreeg de gemeente ruim 1200 overlastmeldingen over de rups.

Extra ploeg om nesten te ruimen

Volgens wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) rekent de gemeente dit jaar op net zoveel of misschien zelfs meer eikenprocessierupsen dan vorig jaar. Daarom verhoogt Emmen het totale budget naar 127.000 euro om het dier te bestrijden. Dat geld gaat onder meer op aan het preventief bespuiten van eikenbomen met aaltjes en een bacteriepreparaat op plekken waar weinig andere flora en fauna is. Daarnaast is er dit jaar een extra ploeg actief om de nesten van de rupsen te ruimen.

Ondanks het extra budget waarschuwt Van der Weide dat niet alle problemen kunnen worden aangepakt. ,,Het liefst wil je alles bestrijden en het probleem oplossen, maar de realiteit is dat dit niet kan.” Volgens de wethouder komt dat doordat het werk in een relatief korte periode moet gebeuren en bestrijdingsbedrijven niet genoeg menskracht hebben om dan alle eikenprocessierupsen te bestrijden.

Scholen, verzorgingstehuizen en winkelcentra krijgen voorrang

Van der Weide schat in dat Emmen dit jaar ongeveer 5.500 eikenbomen onder handen kan nemen, op een totaal van 55.000 stuks. ,,Dat betekent dat je het probleem moet beheersen.” Volgens de wethouder krijgen plekken waar veel overlast wordt verwacht daarom voorrang. Dan gaat het om locaties waar bijvoorbeeld veel mensen bij elkaar komen, zoals scholen, verzorgingstehuizen en winkelcentra.

Verder wil Emmen meer werk maken van het toevoegen van biodiversiteit om de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in het zadel te helpen. Voor dit jaar past de gemeente het maaibeleid aan. Door bijvoorbeeld bermen in etappes te kortwieken en het maaisel langer te laten liggen, moeten natuurlijke vijanden zoals de sluipwesp zich beter kunnen vestigen.

Bloemenweides en struiken

Voor volgend jaar wil Emmen twee ton uittrekken voor onder meer het aanleggen van bloemenweides en het planten van struiken in dorpen en wijken. Volgens Van der Weide gebeurt dat in overleg met de dorps- en wijkverenigingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu