Emmen wacht een invasie

Een krachttoer gaat het worden, het paasweekend in Emmen. Maar bij de gemeente kijken ze er reikhalzend naar uit. Want: ,,We zijn er klaar voor. Absoluut.’’

De gemeente hoopt dat het paasweekeinde in het centrum van Emmen, met de nieuwe verkeersmaatregelen, soepeltjes verloopt. Foto: Boudewijn Benting.

De gemeente hoopt dat het paasweekeinde in het centrum van Emmen, met de nieuwe verkeersmaatregelen, soepeltjes verloopt. Foto: Boudewijn Benting.

Duizenden dagjesmensen
Als het goed is wordt Emmen in het weekend rond de paasdagen voor het eerst in tijden overstelpt door duizenden dagjesmensen. Het hangt natuurlijk ook een beetje van het weer af, maar het is niet ondenkbaar dat het centrum van Emmen van Goede Vrijdag tot en met tweede paasdag het drukste weekend ooit beleeft. En dat heeft natuurlijk alles te maken met de opening van Wildlands Adventure Zoo, de nieuwe dierentuin grenzend aan het centrum, op de hoek van Hondsrugweg en Ermerweg.

,,Het wordt een heel circus’’

Het wordt een krachttoer, of, zoals wethouder Bouke Durk Wilms het vorige week op een informatiebijeenkomst zei: ,,Het wordt een heel circus’’. Vijftien extra verkeersregelaars op alle kruispunten, gastdames op de parkeerterreinen, motoragenten die zo nodig kunnen ingrijpen — niets wordt aan het toeval overgelaten. Het belangrijkste is natuurlijk dat de nieuwe verkeersmaatregelen die Emmen genomen heeft hun vruchten afwerpen.

DRIS
Overal is aan gedacht, hopen ze bij de gemeente. Misschien staat of valt alles wel met de werking van het zogenoemde Dynamische Route Informatie Systeem (DRIS). Dat begint met grote elektronische panelen op de N34, legt Pieter Tjepkema, teamleider gebiedstoezicht van de gemeente Emmen, uit. Op die borden worden automobilisten vanuit het zuiden bij Emmen-West de weg afgeleid, de Rondweg op.

Grote kans dat je eenmaal op die Rondweg volgens je navigatie dan de Ermerweg moet inslaan, maar daar heeft de gemeente een stokje voor gestoken door midden op de rijbaan een barrier aan te leggen. Die blijft in ieder geval de komende tijd, tot de vier maanden durende proef met de knip in de Ermerweg definitief begint. Die proef is nodig om te kijken hoeveel drukker de Noordbargerstraat dan daadwerkelijk wordt.

Terug naar de Rondweg. ,,We willen echt dat zoveel mogelijk verkeer via de Rondweg naar Wildlands gaat,’’ zegt Tjepkema. ,,dat is om te voorkomen dat het verstopt raakt. Kijk, op mensen die hier bekend zijn heb je geen invloed. Dat hoeft ook niet, die vinden op weg naar de winkelcentra hun eigen weg wel naar de parkeerkelder en parkeerterreinen die niet specifiek voor de bezoekers van Wildlands bedoeld zijn.’’ Hij denkt dan onder meer aan P-Noord en P-Oost.

Geen risico
Wildlands-bezoekers worden in eerste instantie naar P-Zuid geleid en als dat vol is naar het daarnaast gelegen terrein aan de Schapenveenweg, voor tien jaar aangelegd als overloopplaats van P-Zuid. Mocht het daar ook vol raken, dan worden auto’s naar de parkeerplaatsen van het stadion van FC Emmen aan de Meerdijk gedirigeerd. ,,Bij dat transferium staan bussen en gastdames klaar. We willen geen enkel risico lopen, dus die bussen komen er sowieso.’’ Die touringcars gaan om het kwartier rijden.

Nee, zenuwachtig worden ze niet. En dat terwijl de Duitsers ook nog eens vrij zijn. En het markt is in het centrum van Emmen. ,,We kijken er reikhalzend naar uit. En gaan die eerste dagen alles goed monitoren. Aantallen auto’s, verkeersbewegingen. We gaan uit van grofweg 14.000 bezoekers, zeg maar zo’n vijfduizend auto’s. Die kunnen we hebben.’’

,,Daar zijn we Drent voor’’

Onze enige angst, zegt Tjepkema, is dat er ongelukken gebeuren. ,,Dan gaat alles weer anders.’’ ,,Alle verloven zijn ingetrokken’’, zei wethouder Wilms al. Maar verder is het credo: vooral nuchter blijven. Tjepkema: ,,Daar zijn we Drent voor.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu