Emmen zet spoorplan bij station-zuid door

Arriva-trein. Foto archief DvhN

De gemeente gaat door op de ingeslagen weg bij het verdubbelen van een stuk spoor bij station Emmen-zuid. Dit ondanks verzet vanuit de buurt en wijkvereniging Rietlanden.

De gemeente gaat door op de ingeslagen weg bij het verdubbelen van een stuk spoor bij station Emmen-zuid. Dit ondanks verzet vanuit de buurt en wijkvereniging Rietlanden.

Buurtbewoners hadden een alternatief plan ingediend, maar volgens het college van burgemeester en wethouders van Emmen wijst ook een onafhankelijk onderzoek uit dat hieraan te veel bezwaren kleven.

De provincie wil nabij het treinstation een tweede spoorlijn van zo'n 600 meter aanleggen. Hierdoor kunnen treinen elkaar daar passeren en wordt het mogelijk om in de spits niet twee, maar vier treinen te laten rijden.

De gemeente werkt als vergunningverlener mee, tot onvrede van bewoners van de Tortelduif en de Sierduif. Zij vrezen meer trillingen en lawaai, minder privacy en een waardedaling van hun woning. Vanuit de buurt werd voorgesteld om het stukje extra spoor even verderop aan te leggen, aan de andere kant van het bestaande spoor. De wissels komen dan ruim 400 meter verder richting Nieuw-Amsterdam te liggen, in de buurt van het asielzoekerscentrum. De perrons liggen in het alternatieve plan niet meer tegenover elkaar, maar in het verlengde van elkaar. Prorail stelde eerder dit plan niet functioneel en te duur te vinden.

Het door de provincie ingehuurde bureau InVraPlus uit Haren stelt nu eveneens dat het oorspronkelijke plan de voorkeur verdient. De loopafstanden zijn kleiner en de variant van de provincie biedt meer mogelijkheden bij een eventuele verdere spoorverdubbeling. Ook de sociale veiligheid speelt een rol. Bij het plan dat de buurt maakte, hebben mensen vanaf het ene perron geen zicht op het andere perron. Tegenstanders kunnen nog in beroep gaan bij de Raad van State.

Nieuws

Meest gelezen

menu