Emmenaar krijgt voorwaardelijke werkstraf voor op de grond gooien zoontje (5)

Vrouwe Justitia. Foto: ANP

Een 50-jarige Emmenaar die zijn zoontje (5) op de grond heeft gegooid in 2017, krijgt een voorwaardelijke werkstraf van 40 uur. Het jongetje liep bij de val een bloedneus en een bult op zijn hoofd op.

Moeder belde in oktober 2017 de politie nadat ze haar zoontje bij vader op kwam halen, en ze haar zoon onder het bloed en met een bult op het hoofd aantrof. Vader zat volgens haar ‘rustig een soepje te eten’. Haar zoon zou hebben gezegd dat papa boos op hem was en dat hij hem daarom op de grond had gegooid.

De politie trof de man dronken en onvast ter been aan en zag dat het jongetje letsel had.

Emmenaar: ‘Hij is zelf gevallen’

De Emmenaar had een heel andere lezing van de gebeurtenis. Die middag bracht zijn zus de zoon terug na een speelafspraak. ,,Toen mijn zus wegging, wilde mijn zoontje met haar mee. Ik heb hem opgetild om hem achter me neer te zetten, omdat ik het tuinhek dicht moest doen. Daarna is hij gaan rennen en waarschijnlijk gevallen, ik heb het niet gezien maar toen had hij een bloedneus.’’

Hij verklaarde dat hij samen met zijn zus het gezicht van zijn zoon heeft schoongemaakt. ,,Daarna was hij kalm en was er niks meer aan de hand.’’ Volgens hem had zijn zoon vaker een bloedneus, ook ‘s nachts. Vader zei ook dat hij die avond niet veel had gedronken. ,,Vier kleine flesjes.’’ De alcoholtest wees uit dat hij meer alcohol op had.

Hij heeft zijn zoon sinds het incident, nu drie jaar geleden, niet meer mogen zien.

Officier eiste vrijspraak, toch een veroordeling

De officier van justitie eiste vrijspraak, omdat er volgens haar te weinig bewijs zou zijn. De politierechter oordeelde dat er wel voldoende bewijs was voor een veroordeling. Zo waren er onder meer de verklaring van het jongetje bij een agent vlak na de gebeurtenis, het letsel dat bij hem gezien is en een getuige die een deel van de verklaring van het jongetje ondersteunde. Naast de voorwaardelijke werkstraf moet hij 650 euro schadevergoeding betalen aan zijn zoon.

Artikel 12-procedure

De man kwam pas nu voor de rechter omdat de zaak eerder was geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. De moeder startte vervolgens een artikel 12-procedure, waarin het Hof oordeelde dat de zaak alsnog behandeld moest worden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu