Man uit Emmen verloor kat en muis spel met politie in Angelso. Groep van 15 stoof elkaar, maar hij bleef staan. Net als jongeren uit Roden en Meppel moet hij opgelegde coronaboete betalen

Aan vijf mannen uit Roden, Meppel en Emmen is vorig jaar terecht een coronaboete opgelegd. Dat heeft de kantonrechter in Assen dinsdag bepaald.

Verzet tegen coronaboetes afgewezen. Foto: ANP

Verzet tegen coronaboetes afgewezen. Foto: ANP

Drie mannen van 18 en 19 jaar uit Roden werden november vorig jaar beboet door de politie, omdat ze samen met een vierde persoon in een auto zaten. Ze kregen een boete van 95 euro, omdat het in het voertuig onmogelijk was om 1,5 meter afstand te houden. De inzittenden en de bestuurder van de auto behoorden niet tot hetzelfde huishouden. Ook droegen ze geen mondkapje.

Ze vonden de boete voor het overtreden van de noodverordening van de Veiligheidsregio Drenthe niet terecht. Daarom hebben ze verzet aangetekend. Geen van de mannen kwam opdagen bij de zitting van de kantonrechter. Ze hebben in het verzetschrift onder meer verklaard dat de agenten ook geen afstand hielden en geen mondkapjes droegen. Volgens de officier van justitie geldt voor handhavers een uitzondering. De rechter stelt dat de spelregels nu eenmaal zo waren en dat de jonge mannen dat verdraaid goed wisten. ,,Ook toen was met vier mensen in een auto rijden niet toegestaan.”

Met twee anderen op een bankje in Meppel

Ook de boete van een 20-jarige Meppeler is naar het oordeel van de rechter terecht opgelegd. Hij zat april vorig jaar met twee anderen op een bankje zonder afstand te bewaren.

Een 22-jarige Emmenaar werd april vorig jaar beboet voor overtreden van de coronaregels, in eerste instantie tot 399 euro. Dat bedrag is later voor iedereen verlaagd naar 95 euro. Volgens de politie behoorde hij tot een groep van 15 jongeren die totaal geen afstand van elkaar hielden. Ze zouden al een paar avonden lang aan de Smeendingeslag in Emmen een kat en muis spel spelen met de politie.

Bleef als enige staan

Telkens als handhavers kwamen, stoof de groep jongeren uit elkaar. De bewuste avond lette de 22-jarige man waarschijnlijk niet goed op, omdat hij oortjes in had. Hij bleef als enige staan. De man werd gepakt door de politie en kreeg een boete. Hij tekende verzet aan. De man verklaarde dat hij niet bij de groep stond. De kantonrechter vindt dat niet geloofwaardig. De Emmenaar was ook niet aanwezig bij de zitting om een toelichting te geven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu