Emmense die haar man doodde en probeerde dochter te wurgen is het eens met verlenging van tbs-behandeling

B.O. tijdens de strafzaak in 2015 in Assen. Tekening: Janneke de Jonge.

De tbs-behandeling van de 55-jarige B.O. uit Emmen moet met twee jaar verlengd worden. Dat heeft de officier van justitie dinsdag geëist. O. is veroordeeld voor het doden van haar echtgenoot en voor een poging tot doodslag op een van haar twee dochters.

De vrouw heeft in januari 2015 haar partner in zijn slaap met een sjaal gewurgd. Vervolgens heeft ze geprobeerd haar jongste dochter (destijds 17 jaar) te wurgen. Het meisje schrok wakker en riep: ‘Mama wat doe je nou’, toen de moeder een sjaal om haar nek strak trok. Van die kreet is de vrouw geschrokken en gestopt.

Depressieve toestand

De man lag dronken in bed toen hij gedood werd. De vrouw was zelf ook zwaar onder invloed van alcohol. Zij wilde ook haar dochters doden en daarna zelf met haar auto voor een vrachtwagen rijden. In depressieve toestand was O. van plan om uit te voeren wat het gezin naar haar beleving had afgesproken: met z’n vieren uit het leven stappen.

In 2016 is O. veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden, een mildere vorm dan tbs met dwang. Eind mei 2018 is haar behandelingstraject begonnen. Uit de rapporten van de deskundigen blijkt dat zij goede stappen vooruit gaat. De Emmense zelf verklaarde ook dat zij haar leven weer aardig op de rit heeft. Zij verblijft in een ggz-kliniek, maar kan gewoon naar buiten om vrijwilligerswerk of boodschappen te doen. De volgende stap is dat zij naar een instelling voor begeleid wonen gaat.

Contactverbod dochters

De deskundigen vinden dat de vrouw nog wel therapie en begeleiding nodig heeft om die stap te kunnen maken. O. is het daarmee eens. De vrouw heeft weer contact met enkele van haar familieleden, zoals haar moeder en haar zus. Zij zou graag ook contact willen met haar twee dochters, maar zij willen dat niet. Het is haar in het strafvonnis van het gerechtshof verboden om contact op te nemen met haar kinderen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak over de tbs-verlenging.

Nieuws

Meest gelezen

menu