Emmense verliest kort geding: moet huis uit na vondst wietplanten

Een 39-jarige vrouw uit Emmen die haar huis uit moest na de vondst van vijf wietplanten heeft woensdagochtend het kort geding tegen de gemeente verloren.

Dat had ze aangespannen om te voorkomen dat ze voor drie maanden haar huis moest verlaten.

Achttien agenten

Volgens de vrouw stonden in de ochtend van 24 januari achttien agenten en twee honden voor haar deur om een inval te doen in haar woning in Emmer- Erfscheidenveen.

De politie trof er vijf wietplanten aan. De vrouw zegt dat ze die gebruikt als medicinale wiet om haar te helpen in de strijd tegen haar ptss (post- traumatische stressstoornis).

Streng beleid

De gemeente Emmen hanteert een streng beleid bij de vondst van wietplantages. Wanneer er sprake is van een handelsvoorraad wordt de woning of het bedrijf tijdelijk gesloten en de eigenaar eruit gezet.

Dat beleid stamt nog uit de tijd van voormalig burgemeester Cees Bijl. Een vondst van meer dan 500 gram wordt door de gemeente Emmen gerekend als handelsvoorraad.

780 gram

In dit geval was er volgens de gemeente sprake van 1,6 kilo aan verse natte toppen, maar volgens de vrouw blijft daar na het drogen maar 20 procent van over.

De gemeente en de politie kwamen eind maart met een ander gewicht, van 780 gram, maar dat is nog altijd de helft van het oorspronkelijke gewicht.

Drie maanden uit huis

De vrouw kwam in 2014 met haar 11-jarige autistische zoontje vanuit Brabant naar Emmer-Erfscheidenveen. Op grond van bestuurlijke richtlijnen wilde de gemeente haar voor drie maanden uit haar woning zetten. Daarom spande ze een kort geding aan.

Een gemeentewoordvoerster zei in maart nog dat de vrouw en haar zoon vervangende huisvesting is aangeboden. De sluiting van de woning werd opgeschort tot aan de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Bezwarencommissie

De zaak wordt ook nog behandeld bij de gemeentelijke bezwarencommissie.

Lees ook

Nieuws

menu