Emmer-Compascuum werkt hard aan The Passion

Jeroen 'Jezus' Zwols wordt in de boeien geslagen en fagevoerd tijdens een repetitie voor The Passion. FOTO JAN ANNINGA

In Emmer-Compascuum wordt hard gewerkt aan een eigen uitvoering van The Passion, inclusief processie door het dorp.

,,Jezus? Zeg maar gewoon Jeroen.’’ Hoofdrolspeler Jeroen Zwols loopt bepaald niet naast zijn schoenen.

Wat in Emmer-Compascuum begon als een ideetje om eens iets anders te doen met Pasen in de plaatselijke rooms-katholieke kerk, is inmiddels uitgegroeid tot een groot spektakel, waaraan ongeveer vijftig mensen meedoen. Niet alleen van de eigen kerk, maar ook van de baptistengemeenschap en de protestantse kerk in het dorp. Regisseuse Jorinde Wessel houdt de vaart erin bij de repetities. Moet ook wel, want Pasen nadert met rasse schreden.

'Iedereen heeft een plekje'

Al twee maanden wordt er elke zondag geoefend in de rk-kerk. ,,Mensen, ook van andere kerken, vonden het zo’n leuk idee, dat ze ook wilden meedoen. De grote rollen waren toen al vergeven. Maar goed, iedereen heeft een plekje. We hebben nu een groter koor en meer politiemensen, die Jezus arresteren nadat hij is verraden door Judas.’’

Vier mannen in uniform voegen de daad bij het woord en slaan Jezus-vertolker Zwols bij de repetitie in de boeien. Ook deze versie van The Passion is gestoken in een modern jasje. Petrus, gespeeld door zus Mariska Zwols, komt op een in een hippe spijkerbroek (met gaten), geruit shirt en gympen. Judas, Marthijn Scheve, is in het zwart en draagt een leren jasje. Maria Magdalena (Janique Dijck) is gestoken in een lange rok met niet te missen splitten.

'Ik leef niet meer voor jou'

Jorinde Wessel, terzijde gestaan door Jannet Dijck, heeft het er maar druk mee. ,,Meiden, swing your heart out’’, roept ze net voordat de in het wit gestoken meisjes van het koor Eén wereld inzetten. Het verhaal over het leven en sterven van Jezus wordt niet alleen in woorden verteld door Erik Meijer, maar ook met hedendaagse muziek. Mag ik dan bij jou en Margherita , om enkele voorbeelden te noemen. En Judas bijt Jezus zingend toe: ,,Ik leef niet meer voor jou.’’

20 maart staat de uitvoering op het programma. Twee uur ’s middags start de processie met het kruis en een uur later begint The Passion in de kerk. Nog één oefen-zondag te gaan. ,,De teksten zitten er goed in, nu het acteren nog. Maar op de dag zelf hebben we ’s morgens nog een generale repetitie’’, zegt Wessel hoopvol.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu