Emmer-Compascuum wil nieuwe duurdere sporthal graag. (CDA-raadslid: dorp mag niet dupe worden van klungelig optreden college)

De Emmer gemeenteraad moet de huidige plannen voor de bouw van een sporthal in het centrum van Emmer-Compascuum omarmen, ook al kost die hal aanzienlijk meer dan aanvankelijk de bedoeling was.

De nog te bouwen sporthal in Emmer-Compascuum. Het plan gaat ook uit van de bouw van woningen en eventueel winkels, maar de risico's daarvan liggen niet bij de gemeente.

De nog te bouwen sporthal in Emmer-Compascuum. Het plan gaat ook uit van de bouw van woningen en eventueel winkels, maar de risico's daarvan liggen niet bij de gemeente. Illustratie: Jansma Bouw

Dit vindt Dorpsbelangen Emmer-Compascuum. ,,Er ligt nu een aantrekkelijk plan dat echt kwaliteit toevoegt aan ons dorp. Daar hebben wij jarenlang op moeten wachten. Natuurlijk, het kost meer dan gepland. Maar dan heb je ook echt wat moois. Wij zitten niet te wachten op opnieuw vertraging en het risico dat wij straks genoegen moeten nemen met een vierkante fantasieloze doos in het hart van ons dorp’’, zegt voorzitter Gerard Gustin.

De nieuwe sporthal moet verrijzen op het al jaren braak liggende terrein waar vroeger bioscoop Abeln en de gereformeerde kerk stonden. De gemeenteraad besluit donderdag of zij hiervoor 5,9 miljoen euro uit wil geven. Dit is allesbehalve een hamerstuk, omdat rekening werd gehouden met een investering van 2,4 miljoen euro. Wethouder René van der Weide (Wakker Emmen) wist medio vorig jaar al dat dit niet genoeg was, maar lichtte de raad daar niet over in. Maanden later, nadat de aanbesteding achter de rug was, kregen de raadsleden een kant- en klaar en veel duurder plan voor hun neus.

Van links tot rechts is hierover grote irritatie, ook bij coalitiepartijen. ,,Dit is beslist niet zoals het hoort te gaan’’, zegt PvdA-fractieleider Anita Louwes. ,,Toen Van der Weide ontdekte dat de hal duurder zou worden, had hij ons meteen in moeten lichten. Dat is niet gebeurd, waardoor de raad de kans is ontnomen om eventueel tussentijds bij te sturen. Er kunnen goede redenen zijn waarom een bouwplan duurder uitvalt, maar nu worden we wel met een voldongen feit geconfronteerd. Dit moet hij niet nog een keer doen.’’

CDA-raadslid Auke Oldenbeuving. ,,Ik voel me voor het blok gezet. Door deze wethouder, maar ook door de rest van het college. Ook de collega’s van deze wethouder lieten dit blijkbaar zomaar passeren. Kwade opzet? Daar ga ik niet van uit. Ik noem het daarom onnozel.’’ Ook Wakker Emmen, de partij van Van der Weide, vindt dat de wethouder steken heeft laten vallen. Toch lijkt het er niet op dat het veel duurdere plan wordt afgeschoten. In ieder geval de coalitiepartijen vinden dat zij dit niet kunnen maken ten opzichte van Emmer-Compascuum.

,,Die hal is het dorp in 2016 al beloofd’’, zegt Louwes. ,,En bovendien, het plan dat er nu ligt ziet er wel goed uit.’’ Oldenbeuving: ,,Emmer-Compascuum mag niet de dupe worden van klungelig optreden van dit college.’’ D66 en de VVD stemmen tegen. ,,We gunnen Emmer-Compascuum zeker een sporthal’’, benadrukt fractieleider Carmen Hoogeveen. ,,Maar niet tegen deze prijs. Het lijkt mij goed dat gekeken wordt naar mogelijkheden van een goedkopere variant.’’ Zij wijst op de slechte financiële positie van de gemeente en op extra kapitaalslasten die een duurdere sporthal jarenlang met zich meebrengen.’’


VVD-raadslid Johan Scheltens: ,,Hoe sneu dit ook is voor Emmer-Compacuum, maar deze kostenpost is gewoon te hoog. Bovendien kiest de wethouder ook nog voor een aflossingstermijn die niet past binnen het gemeentelijke beleid, vijftig in plaats van veertig jaar. De wethouder heeft het gewoon niet goed gedaan, zowel inhoudelijk als qua communicatie. Ons voorstel: ga opnieuw aan de slag en kom met een goedkopere variant. En dat hoeft echt geen vierkante doos te worden.’’

In het plan is ook de bouw van woningen en eventueel winkels opgenomen. Dit gebeurt door en op risico van de ontwikkelaar van de sporthal, Jansman Bouw uit Raalte. Dit bedrijf wordt bij dit project gestaan door regionale partijen als Harwig en Peter van Dijk.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu