Emmer PVV slechtste jongetje van de klas bij uitleg besteding fractievergoedingen

PVV-fractieleider Edwin Rixtum. Foto: Gemeente Emmen

De Emmer PVV schiet schromelijk tekort bij de verantwoording van de besteding van fractievergoedingen. Voor het tweede jaar op rij houdt de fractie zich niet aan de regels.

De PVV gaf tot nu toe geen tekst en uitleg over wat zij met de uitgekeerde vergoeding van ruim 4600 euro voor 2019 heeft gedaan. Dat had voor 1 maart van dit jaar moeten gebeuren. Komt de PVV niet voor de jaarwisseling met een adequate verantwoording, dan dient zij de genoemde ruim 4600 euro in zijn geheel terug te storten.

Voor de fractievergoeding van 2018 was dat ook al het geval. In gemeentelijke stukken valt te lezen dat de PVV deze vergoeding nog altijd niet volledig heeft terugbetaald en dat Emmen daarom een invorderingsprocedure is begonnen. Volgens Edwin Rixtum, fractieleider van de PVV, kan door deze procedure inmiddels een streep. Hij stelt dat het gevraagde bedrag deze week op de rekening van de gemeente is gestort.

‘Interne perikelen waar ik nu niet op in wil gaan’

Rixtum: ,,In het jaar 2018 viel er voor ons niets te verantwoorden. We hebben niets van dit budget opgemaakt. Waarom we dit niet eerder kenbaar hebben gemaakt en het geld teruggestort? Dat had te maken met interne perikelen waar ik het nu niet over wil hebben. Daar hadden we de handen vol aan.’’ De verantwoording van de besteding van de fractievergoeding van 2019 komt volgens hem binnen afzienbare tijd. Hij erkent dat ook dit rijkelijk laat is.

Partijen in de gemeenteraad krijgen jaarlijks een bedrag om hun werk naar behoren te kunnen doen. Dit bedrag wordt een fractievergoeding genoemd. Fracties kunnen er onder meer ondersteuning, scholing en training van betalen. Hoe omvangrijker de fractie, hoe groter deze vergoeding.

Gecontroleerd door de accountant

Na afloop van het jaar moeten fracties verantwoorden waar ze het geld aan hebben uitgegeven. Dit wordt gecontroleerd door een accountant. Wie niet met een adequate verantwoording komt, moet het geld terugbetalen. Fracties die zich aan de regels houden mogen wel een deel van niet-bestede fractievergoedingen in kas houden als reserve.

Uitgezonderd de PVV hebben alle partijen zich volgens de accountant keurig aan de betrokken gemeentelijke verordening gehouden. Rixtum wil nu niets zeggen over de interne problemen in de jaren 2018 en 2019 bij de PVV. Maar hij doelt op heibel rond voormalig fractieleider Tom Kuilder en raadslid Martijn Storm. Storm maakt geen deel meer uit van de fractie, Kuilder ging met een eigen partij verder en werd na enige tijd weer door de PVV in genade aangenomen.


Nieuws

Meest gelezen

menu