Emmer VVD: er zit geen schot in ontwikkeling Rensenpark

Het Biochron in Emmen. Foto: DvhN

De VVD vindt dat er geen schot zit in de ontwikkeling van het Rensenpark in Emmen en zet vraagtekens bij de plannen voor nieuwbouw voor het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in de oude dierentuin.

Dat zei raadslid Marcel Meijer maandagavond namens de liberalen tijdens de commissievergadering in het Emmer gemeentehuis.

De VVD’er concludeerde dat de afgelopen jaren geen externe partijen zich hebben gemeld die onder de huidige voorwaarden willen investeren in het Rensenpark. ,,De enige partij die serieus interesse had, het Terra College, is door een bijna unanieme gemeenteraad - behalve door de VVD - afgewimpeld”, stelde Meijer.

‘Meer ruimte voor commerciële activiteiten’

Gelet op de financiële situatie van de gemeente en het geld dat Emmen nu kwijt is om de bestaande gebouwen in het park in de benen te houden, vindt de VVD dat de bakens in het Rensenpark moeten worden verzet. ,,Er moet meer ruimte komen voor commerciële activiteiten en misschien zelfs wel woningbouw.”

Daarnaast keerde de VVD zich tegen de bouw van een nieuw onderkomen voor het CBK in de voormalige dierentuin. Een meerderheid van de gemeenteraad nam eind 2016 een voorstel aan om het CBK te verhuizen van de oude melkfabriek in Noordbarge naar het Rensenpark.

Omdat de gemeente nu heel krap bij kas zit, vindt de VVD dat het Rensenpark en deze nieuwbouw opnieuw ter discussie gesteld moet worden. Meijer: ,,Wij vinden dat er eerst een aangepast, reëel plan moet komen voor het Rensenpark, voordat er ook maar één nieuw gebouw wordt neergezet.”

Miljoenen om panden in stand te houden

De raadscommissie sprak maandagavond over de bestaande gebouwen in het Rensenpark en de oplopende kosten om deze in stand te houden. De gemeente verwacht bijna zes miljoen euro kwijt te zijn als zij alle panden nog tien jaar wil behouden.

Grootste geldslurper is volgens Emmen het Biochron, dat ruim een derde van deze kosten voor zijn rekening zou nemen. De gemeente is van plan om dit gebouw dit jaar nog te slopen. Hierna wordt dit gebied opnieuw ingericht om het park beter aan te laten sluiten op de rest van het Emmer centrum.

Alternatief onderkomen

Een aantal huurders in het Biochron is niet blij met het sloopplan en sprak hier maandagavond over in tijdens de commissievergadering. Zij willen dat de gemeente hen een alternatief onderkomen biedt. Een petitie die ze hiervoor hebben opgezet, heeft ruim duizend handtekeningen opgeleverd.

Meerdere partijen riepen het college van burgemeester en wethouders ook op om de huidige huurders te behouden voor Emmen en met ze te zoeken naar een alternatief onderkomen. Zo was Carmen Hoogeveen van D66 van mening dat deze creatieve ondernemers in of dichtbij het Rensenpark een andere plek moeten krijgen.

Voorrang voor huurders Biochron

Verantwoordelijk wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) gaf aan grote waardering te hebben voor alles wat er in het Rensenpark gebeurt. ,,Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat wij weten dat we afscheid moeten nemen van een aantal gebouwen”, vertelde hij.

Otter gaat nog met de huurders van het Biochron in gesprek. ,,We hebben meer ruimtes in het park. Momenteel is alles bezet, maar misschien verandert er nog wat. Als er ruimtes beschikbaar komen in het park, hebben de huurders uit het Biochron voorrang.”

Nieuws

Meest gelezen

menu