Emmer bezwarencommissie tikt burgemeester Van Oosterhout op de vingers: 'Hond Cyra moet snel terug naar baasjes'

De Emmer burgemeester Eric van Oosterhout. Foto: Bianca Verhoef

De Emmer burgemeester Eric van Oosterhout heeft grote fouten gemaakt bij de inbeslagname van een ruim 3 jaar oude keeshond.

Hij moet het dier zo spoedig mogelijk teruggeven aan de beide eigenaren. Dit stelt de Emmer bezwarencommissie. Het is de tweede keer in nauwelijks drie maanden tijd dat deze commissie de burgemeester op de vingers tikt.

In oktober kreeg Van Oosterhout te horen dat hij veel te voortvarend te werk was gegaan bij het in laten slapen van een in beslag genomen Melchelse helder. Deze hond - Nina uit Veenoord - was al dood voordat het besluit tot euthanasie op papier stond.

Justitieel depot van asiel in Beilen

Dit keer gaat het om keeshond Cyra uit de Emmer wijk Bargeres. Het dier werd op 13 augustus dit jaar uit zijn huis gehaald en in afwachting van een gedragstest door deskundigen uit Utrecht overgeplaatst naar het justitieel depot van het dierenasiel in Beilen.

De hond had na meerdere klachten over bijtincidenten afgelopen voorjaar van Van Oosterhout al het predicaat ‘gevaarlijk’ gekregen. De keeshond diende vanaf toen in de openbare ruimte kort te worden aangelijnd en een muilkorf te dragen.

Eigenaren: vanaf voorjaar welgeteld één incident

Omdat de eigenaren zich hier volgens Van Oosterhout bar weinig van aantrokken en er opnieuw incidenten waren, werd de hond vier maanden later in beslag genomen. De beide eigenaren namen een advocaat in de arm en dienden een bezwaarschrift in.

Volgens hen is Cyra allesbehalve gevaarlijk en was er sinds het voorjaar van 2019 welgeteld één incident geweest. Of beter gezegd, een futiele overtreding. Toen ontsnapte de keeshond en liep zij vrij en zonder muilkorf door de buurt. Het dier werd toen gegrepen door een andere hond.

Ambtenaar: oproerige toestand in de buurt

Namens de burgemeester vertelde een ambtenaar bij de bezwarencommissie een heel ander verhaal. Na het besluit om Cyra aan te lijnen en te muilkorven, waren er volgens hem nog meerdere incidenten met de hond. In de buurt ontstond hierdoor een oproerige toestand en dreigde het uit de hand te lopen, zo verklaarde hij.

De door de eigenaren van Cyra ingeschakelde advocaat J. Biemond schudde het hoofd. ,,Er wordt hier maar wat op tafel gegooid, maar er staat niets op papier. De burgemeester was helemaal niet bevoegd om zo’n maatregel te nemen.’’

Advocaat: oordeel commissie is klip en klaar

Inmiddels ligt het oordeel van de bezwarencommissie op tafel en dat is niet mals voor Van Oosterhout. Het dossier van de gemeente is allesbehalve compleet, na de ‘gevaarlijkverklaring’ van Cyra was de ontsnapping van de keeshond het enige incident en op geen enkele manier is aannemelijk gemaakt dat er een verstoring van de openbare orde dreigde.

Ook had de burgemeester zonder een inbeslagname kunnen eisen dat de eigenaar de hond een gedragstest zou laten ondergaan.

,,Klip en klaar. De burgemeester heeft niet goed gehandeld en de hond moet zo snel mogelijk terug’’, reageert advocaat Biemond. Volgens hem heeft de hond inmiddels een gedragstest ondergaan. ,,Niet alles valt hierbij positief uit voor Cyra. Maar als de hond op openbaar gebied is aangelijnd en gemuilkorfd, is er niets aan de hand. Tegen die verplichting, opgelegd in april dit jaar, hebben mijn cliënten ook geen bezwaar gemaakt.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu