Emmer keeshond Cyra mag niet terug naar baasjes (en burgemeester erkent fouten)

Burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen Foto: Bianca Verhoef F

De vorig jaar in beslag genomen keeshond Cyra mag niet meer terug naar zijn baasjes in de Emmer wijk Bargeres. Dit heeft burgemeester Eric van Oosterhout besloten.

Wordt de hond teruggegeven aan de huidige eigenaren dan is volgens Van Oosterhout de kans heel groot dat Cyra opnieuw betrokken raakt bij bijtincidenten en andere narigheid. Het dier mag onder voorwaarden wel bij iemand anders worden ondergebracht.

Betrokkene dient ervaring te hebben met honden met probleemgedrag c.q. getraumatiseerde honden. Ook moet hij of zij in een rustige en stabiele omgeving wonen en Cyra structuur kunnen bieden. Bovendien moet de hond in de openbare ruimte altijd aangelijnd zijn en een muilkorf dragen.

Sinds april vorig jaar het etiket ‘gevaarlijk’

De Emmer burgemeester volgt hiermee het advies op van deskundigen van de Rijksuniversiteit Utrecht, die op zijn verzoek de betrokken hond vorig najaar aan een gedragstest hebben onderworpen. Cyra was in april dat jaar vanwege bijtincidenten al door de burgemeester gevaarlijk verklaard.

De hond moest daarna buiten het eigen terrein worden aangelijnd en voorzien van een muilkorf. Omdat de eigenaren zich volgens hem hier niet aan hielden en er opnieuw incidenten waren, werd de hond in augustus vorig jaar uit huis gehaald.

Bezwarencommissie geeft burgemeester tik op de vingers

De eigenaren vonden dit een buitensporige maatregel omdat er volgens hen na het voorjaar van 2019 maar één futiele overtreding was begaan. Zij tekenden protest aan. De gemeentelijke bezwarencommissie gaf daarna de burgemeester een fikse tik op de vingers.

Het dossier was verre van compleet en ook onderbouwde de gemeente haar stelling onvoldoende dat er na april 2019 een verstoring van de openbare orde dreigde. Volgens de commissie had de burgemeester ook zonder inbeslagname kunnen eisen dat de eigenaren zelf de hond een gedragstest zou laten ondergaan. De hond zou terug moeten naar zijn baasjes.

Burgemeester erkent dat besluit veel te lang op zich liet wachten

Dit wil de burgemeester dus niet. Hij wijst naar de uitkomsten van gedragstest die de Rijksuniversiteit Utrecht met Cyra heeft uitgevoerd. Wel erkent Van Oosterhout dat er onder zijn verantwoordelijkheid dingen niet goed zijn gegaan. De onderbouwing bij het besluit om de hond in beslag te nemen liet volgens hem inderdaad te wensen over.

En daarna duurde het veel te lang voordat de burgemeester een besluit nam over het advies van de bezwarencommissie. Maandenlang bleven de stukken ergens op het gemeentehuis liggen en was het voor de eigenaren van Cyra onduidelijk wat er ging gebeuren. ,,Dat had anders gemoeten en een excuus is dan ook op zijn plaats’’, aldus Van Oosterhout.

Dwangsommen vanwege traagheid

Die traagheid kost ook geld, omdat de rechter Emmen dwangsommen oplegde vanwege het uitblijven van een nieuw besluit. Het gaat hierbij om ruim 9500 euro. Dit geld krijgen de eigenaren van Cyra, maar Emmen wil op haar beurt ook geld van hen. Het gaat dan om kosten die voortvloeien uit de bestuursdwang die de gemeente heeft opgelegd. Die bedragen inmiddels volgens de gemeente ruim 7500 euro.

De advocaat van de eigenaren van Cyra wil nog niet reageren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu