Emmer oorlogsplaquette lijkt na bijzondere reis terug te keren op oude plek

De bronzen oorlogsplaquette uit Emmen die terecht was gekomen op de schroothoop is terug en komt waarschijnlijk weer op een muur van de toren van de Grote Kerk.

Harry Groenwold, voorzitter van de Grote Kerk, met het gedenkteken dat jarenlang in het Gelderse Didam in een schuur lag. Op de foto houdt Groenwold de plaquette voor de plek waar het kunstwerk in 1979 aan de torenmuur werd bevestigd.

Harry Groenwold, voorzitter van de Grote Kerk, met het gedenkteken dat jarenlang in het Gelderse Didam in een schuur lag. Op de foto houdt Groenwold de plaquette voor de plek waar het kunstwerk in 1979 aan de torenmuur werd bevestigd. Foto: DvhN

Het gaat om een plaquette die in 1979 aan de kerktoren werd gehangen. Een bronzen plaat nog kleiner dan een dambord met daarop de tekst Voor hen die vielen. De Amsterdamse edelsmid Nico Witteman maakte het kunstwerk voor 2000 gulden, in opdracht van de gemeente Emmen. De jaarlijkse dodenherdenking in Emmen zou in het vervolg steeds op deze plek plaats gaan vinden.