Emmer raadsleden wassen PVV-fractie de oren: Ook PVV-fractie heeft een voorbeeldfunctie

De Emmer PVV heeft maandagavond de wind van voren gekregen van nagenoeg alle overige fracties in de Emmer gemeenteraad. Aanleiding: de gebrekkige verantwoording van de besteding van fractievergoedingen.

Edwin Rixtum, fractieleider van de Emmer PVV. Maandagavond voerde zijn fractiegenote en partner Sonja Kort het woord in de commissievergadering in het Emmer gemeentehuis.

Edwin Rixtum, fractieleider van de Emmer PVV. Maandagavond voerde zijn fractiegenote en partner Sonja Kort het woord in de commissievergadering in het Emmer gemeentehuis. Foto: Gemeente Emmen

PVV-raadslid Sonja Kort werd er tijdens een commissievergadering op gewezen dat raadsleden een voorbeeldfunctie hebben en transparant moeten zijn als het gaat om de besteding van gemeenschapsgeld. D66-raadslid Carmen Hoogeveen: ,,Zelfs een koning wordt teruggefloten als zijn handelen niet past bij de voorbeeldfunctie die hij heeft.’’ CDA-voorman Rene Wittendorp sprak van ‘een grote schande’.

Partijen in de gemeenteraad krijgen jaarlijks een bedrag om hun werk naar behoren te kunnen doen. Dit bedrag wordt een fractievergoeding genoemd. Fracties kunnen er onder meer ondersteuning, scholing en training van betalen. Hoe omvangrijker de fractie, hoe groter deze vergoeding.

‘Te druk met interne perikelen’

De PVV gaf tot nu toe geen tekst en uitleg over wat zij met de uitgekeerde fractievergoeding van ruim 4600 euro voor 2019 heeft gedaan. Dat had voor 1 maart van dit jaar moeten gebeuren. Komt de PVV niet voor de jaarwisseling met een adequate verantwoording, dan dient zij de genoemde ruim 4600 euro in zijn geheel terug te storten.

Voor de fractievergoeding van 2018 was dat ook al het geval. Een invorderingsprocedure dreigde, maar onlangs betaalde de PVV de vergoeding in twee etappes terug. Volgens de partij viel er over het jaar 2018 niets voor de PVV te verantwoorden, omdat er niets van het budget was opgemaakt. De partij had het volgens voorman Edwin Rixtum toen te druk met interne perikelen.

Te laat indienen kost de gemeente extra geld

Waarom de PVV het bedrag voor 2018 niet veel eerder terug stortte, werd ook maandagavond niet duidelijk. Evenmin kon raadslid Sonja Kort aangeven wanneer de verantwoording voor 2019 wordt ingediend. Meerdere fracties wezen de PVV erop dat het te laat indienen van verantwoordingen door politieke partijen de gemeente ook extra geld kost. De accountant moet namelijk extra werk verrichten.

Kort ging door het stof. ,,Als PVV bieden we onze excuses hiervoor aan. We moeten hier meer aandacht voor hebben.’’ Volgens Kort wordt er hard gewerkt om de verantwoording over 2019 binnen afzienbare tijd in te dienen. Uitgezonderd de PVV hebben alle partijen zich volgens de accountant keurig aan de betrokken gemeentelijke verordening gehouden.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu