Emmer wethouder: Met miljoenenclaim failliet Megahome achteraan in de rij

Wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen). Foto: Gemeente Emmen

De gemeente Emmen houdt er rekening mee dat er voor haar weinig geld valt te halen bij de failliete projectontwikkelaar Megahome uit Almelo. ,,Ik vrees dat wij met onze claim achterin de rij staan’’, aldus wethouder Jisse Otter (Wakker Emmen) maandagavond tijdens een commissievergadering in het gemeentehuis.

De gemeente Emmen claimt 15 miljoen euro van Megahome. Het bedrijf kocht jaren geleden grote stukken grond in het gebied waar Emmen de nieuwbouwwijk Delftlanden wilde aanleggen. Uiteindelijk bouwde Megahome slechts zo’n 150 huizen in deze wijk, terwijl de gemeente op ‘Megahomegrond’ in fase 1 van de wijk wel flink wat kosten maakte voor het bouwrijp maken van percelen. Daarnaast liep de gemeente Emmen inkomsten mis omdat bouwrijpe grond niet werd afgenomen.

Onlangs werd bekend dat het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar Megahome. Het bedrijf wordt verdacht van witwassen, faillissements- en belastingfraude. Megahome ging in december 2016 failliet. Het bedrijf had 268 miljoen euro schuld, vooral bij de Rabobank. De curator is bezig onroerend goed te verkopen. De opbrengsten daarvan worden verdeeld onder de vorderende partijen.

Naar aanleiding van krantenberichten over het onderzoek van justitie stelde raadslid Johan Grethe (50-plus) maandagavond vragen aan wethouder Otter. Volgens de wethouder houdt de gemeente er al langere tijd rekening mee dat zij relatief weinig geld van het failliete Megahome krijgt.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu