Er wordt flink geklust in Kinderdorp Zuidlaren: 'Ik ben druk bezig met mijn ambtswoning'

Meer dan tweehonderd kinderen bouwen deze week hun eigen houten dorp in Zuidlaren. Dat betekent timmeren, timmeren en nog eens timmeren. En inrichten natuurlijk.

Een groepje kinderen is druk bezig met het bouwen van een hut in het Kinderdorp Zuidlaren.

Een groepje kinderen is druk bezig met het bouwen van een hut in het Kinderdorp Zuidlaren. Foto: Jaspar Moulijn

Het is al meer dan tien jaar een traditie: in de vijfde week van de schoolvakantie wordt Zuidlaren een week lang uitgebreid met een gehele woonwijk. Gemaakt van houten pallets, door meer dan tweehonderd kinderen. Het is sinds maandag dan ook een drukte van belang op de parkeerplaats van FC Zuidlaren. Alsof je langs een timmerfabriek loopt: overal klinken hamers, boormachines en zagen.

Écht moe aan het einde van de dag

„Vorig jaar kond Kinderdorp niet doorgaan, we zijn ontzettend blij dat het dit jaar wel weer mogelijk is”, zegt vrijwilligster en bedenker Ingrid Wester. „Zowel wij als de kinderen hebben het vorig jaar enorm gemist. We groeien nog elk jaar en zijn echt een begrip geworden. Een aantal vrijwilligers is er al vanaf het begin bij en wil geen dag missen.”

Dat geldt ook voor vele kinderen, die allemaal tussen de 7 en 12 jaar oud zijn. Zij werken de hele week samen aan prachtige houten hutten, huisjes en zelfs hele forten. Maar er is ook ander vertier zoals de knutselhoek, de tut- en tattootent en op donderdag staat er een buikglijbaan en is er disco. „Ieder kind mag doen waar hij of zij zin in heeft”, zegt Wester. „Ze zijn lekker de hele dag buiten in de weer en écht moe aan het eind van de dag. Prachtig.”

Trots

De kinderen worden met de dag handiger in het hanteren van al het gereedschap. En voor wie een klein ongelukje heeft tijdens het klussen aan de houten woning, is er altijd nog de EHBO-caravan. Ongelukjes komen voor, maar meestal blijft het bij een lichte schram of bult.

„Dat hoort erbij”, lacht Wester. „Ik ken kinderen die een klein littekentje of schram met trots dragen. ‘Gekregen tijdens het Kinderdorp’, zeggen ze dan.”

Het houten dorp heeft zelfs een heuse burgemeester, mét ambtsketen. Dit jaar is Noud Schuiling de gelukkige. Hij heeft ‘zijn’ dorp tot Huttendorp gedoopt. Hoewel het maandag en dinsdag slecht weer was, is er volgens hem hard gewerkt door iedereen. „Ikzelf ben met twee anderen aan de ambtswoning bezig. En als de ouders en opa’s en oma’s komen kijken, mag ik het dorp openen.”

Feestkamer

Verderop laten ook Floor, Uma en Corieke hun tijdelijke woning zien. Met verschillende kamers, een zitgelegenheden en zelfs een dak van strakgespannen plastic. „Zo blijven onze jassen en tassen droog”, leggen ze uit. „Gisteren regende het namelijk. Kijk maar, in deze ruimte hebben we met spijkers een kapstok gemaakt, met onze namen erbij.”

Naast stevige muren en een waterdicht dak is de inrichting ook heel belangrijk, vinden de meiden. Zo hangen in de woonkamer slingers en ballonnen en aan de andere kant van het lage muurtje staat een grote hoekbank, in elkaar gezet met pallets. „We zijn al bijna klaar, maar we missen alleen nog een prullenbak. En de feestkamer moet ook nog. Dat is het volgende project.”

Container

De kinderen hebben nog tot vrijdagmiddag. Voor die tijd worden nog allerlei stoffen aangevoerd voor het maken van gordijnen, vitrages en andere decoraties. Het is dan ook bijna zonde dat alles aan het einde van de week onherroepelijk de container in gaat. Hoewel, zo is er wel ruimte om volgend jaar een nóg mooiere hut te bouwen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu