Er wordt weer gestaakt in het veen. Grimmige tijden herleven tijdens de Compascumer Dagen in het Veenpark in Barger-Compascuum

De marechaussee moest eraan te pas komen om de staking in de kiem te smoren. Foto: Jan Anninga

Grimmige tijden herleven in het Veenpark in Barger-Compascuum. Als onderdeel van Compascumer Dagen wordt dit jaar voor het eerst ook een veenstaking nagespeeld. Compleet met inzet van de Koninklijke marechaussee.

De Compascuum Dagen zijn ieder jaar een groot succes. Zo’n tachtig vrijwilligers uit de omgeving laten de bezoekers zien hoe het er vroeger aan toe ging in het veen. Hoe je boven een turfvuurtje pannenkoeken met spek bakte, hoe de brandweer een vuur bluste en hoe huisvrouwen de was deden. Anderen nemen hun intrek in het schooltje, de kruidenierswinkel, de bakkerij en de kerk.

Met 1800 bezoekers was het evenement woensdag uitverkocht. ,,We kunnen veel meer mensen kwijt op ons park, maar sinds corona houden we dat aantal aan als maximum. Dan hoeven de mensen niet te dicht op elkaar te staan om iets te kunnen zien en hoeft er niet al te lang op een rit met het treintje gewacht te worden’’, zegt directeur Harrie Keuter.

Losser met corona omgaan

Het valt hem op dat bezoekers losser met corona omgaan dan vorig jaar. ,,Mensen reageren nu soms stomverbaasd als ze horen dat er vooraf een kaartje gereserveerd dient te worden. Vorig jaar gingen bezoekers daar op voorhand al van uit.’’

Donderdag is de laatste dag van dit seizoen dat de Compascumer Dagen worden gehouden. Er zijn nog kaarten beschikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu