Er wordt weer getraind op sportvelden 2e Mond: 'Ik heb vlaggetjes en ballonnen opgehangen'

,,Pas op, nou ben je de bal kwijt. Je moet wel even zeggen dat je vrij staat”, spreekt de trainer een van de meisjes licht vermanend toe.

Bestuurders Dennis Bergmann (links) en Gezinus van der Laan van De Treffer ’16 richten zich vol overgave op het aankomende seizoen.

Bestuurders Dennis Bergmann (links) en Gezinus van der Laan van De Treffer ’16 richten zich vol overgave op het aankomende seizoen. Foto: Boudewijn Benting

Fanatiek dribbelen, passen en trappen de tien meiden van MO15 van voetbalclub De Treffer ’16 de bal rond op het veld. Er wordt weer fanatiek getraind op de voetbalvelden aan het Zuiderdiep in 2 e Exloërmond.

Op zich lijkt dat niet bijzonder, maar dat is het wel. Dinsdag deed de rechter uitspraak in een kort geding die De Treffer ’16 had aangespannen tegen de gemeente Borger-Odoorn. Die had de velden in mei op slot gegooid, nadat De Treffer en TEVV, de andere voetbalclub in het dorp, niet tot een samenwerking konden komen. Beide clubs steggelden geruime tijd over het gebruik van velden en faciliteiten.

De Treffer ’16 scheidde zich af van TEVV nadat er ophef was ontstaan over de financiën. Daarna ontstond er onenigheid over het gebruik van de sportfaciliteiten. De gemeente stelde een ultimatum: kom tot een compromis of een samenwerking of anders gaat het sportpark op slot. Dat kwam er niet en daarom ging de gemeente in mei over op de laatste optie.

Aan de bak

Met succes werd dat besluit aangevochten, want de rechter stelde De Treffer ’16 in het gelijk. Vanaf volgende week mogen de velden officieel weer betreden worden, maar de club speelt al sinds maandag op de velden. Niemand verwacht dat er nog gehandhaafd wordt, zeker niet na de juridische winst. Bovendien staat de competitie op punt van beginnen. Dus: aan de bak.

Vanaf een afstandje kijkt dorpsbewoner Jacob de Vries glimlachend toe op het spel. Twee van zijn kleindochters spelen mee met het oefenpotje. Hij is blij met de uitspraak, maar de hele geschiedenis tussen de twee clubs laat wel een litteken na in het dorp. ,,Het onderlinge vertrouwen is er niet meer.” De jeugd gaat gelukkig normaal met elkaar om en laten zich niet afleiden door alle perikelen, constateert hij tevreden. En de jeugd heeft de toekomst, nietwaar?

Extra team

Marijke Wierbos uit Musselkanaal, moeder van een van de spelers, kan zich ook vinden in de uitkomst van het juridische geschil. ,,Eindelijk gerechtigheid. Niet alleen voor de club, maar ook voor de kinderen.” Vanuit de club wordt er zoveel georganiseerd, vervolgt ze. Halloween. Vossenjacht. Ze doen veel voor de jeugd in het dorp. ,,Als dat wegvalt, dan blijft er weinig voor ze over.”

Bij het witte clubgebouw van De Treffer ’16 maakt het bestuur zich op om alvast vooruit te blikken op het komende seizoen. Tien teams treden dit seizoen aan. Over belangstelling hebben ze niet te klagen, laten voorzitter Dennis Bergmann en secretaris Gezinus van der Laan weten. ,,Er komen aardig wat aanmeldingen binnen”, aldus de laatste. Momenteel ligt het ledenaantal volgens hem op ongeveer 260. ,,Misschien kunnen we volgend voorjaar nog een extra 35-plusteam op touw zetten.”

De heren zijn weer een beetje bekomen van het grote nieuws van dinsdag. ,,Maar super blij toen ik het hoorde”, glimlacht Bergmann. ,,Er viel echt een last van mijn schouder.”

Behouden voor de toekomst

Volgens beide heren is het nu wel zaak dat de club voor de toekomst behouden blijft. De uitspraak geldt voor de duur van een seizoen. Maar zolang er aan alle KNVB-eisen wordt voldaan kan er gespeeld worden. ,,Probleem is alleen dat we nog niet als een volwaardige voetbalvereniging worden gezien”, aldus Van der Laan. ,,Daarvan willen we de gemeente in een toekomstig gesprek van overtuigen.”

Het nieuws dat TEVV ook voor volgend jaar weer zijn rentree wil maken op het veld, hebben zij ook vernomen. Bergmann: ,,Het is aan de gemeente om te bepalen of een tweede partij van de sportfaciliteiten gebruik mag maken. TEVV zal in dat geval eerst speelgerechtigd moeten zijn. Op het moment dat ze weer aan alle eisen voldoen, is de volgende stap onderling overleg. En niet eerder.”

Spandoeken

Op het veld ronden de meiden de training af. Pionnen worden opgeraapt en de oefendoeltjes van het veld gesleept. Imre Poelman (15) en Romé Wind (14) blazen even uit. Of ze blij zijn met de uitkomst van de rechtszaak? Imre: ,,Ik heb meteen ballonnen en vlaggetjes opgehangen.”

2 e Mond zonder deze club kunnen beiden zich niet voorstellen. ,,We wonen hier in een klein dorp”, legt Romé uit. ,,Op deze leeftijd gaat iedereen naar een andere school. Op het sportveld zie je iedereen dan weer.” Ze moeten er niet aan denken als die mogelijk er niet meer zou zijn. ,,In dat geval waren we weer met spandoeken naar het gemeentehuis gegaan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu