'Er wordt zelfs gefluisterd over semtex en handgranaten in de strijd tegen windmolens'

Het verzet tegen windmolens in Groningen en Drenthe zal leiden tot vergaande vernielingen en bedreigingen.

Dit vrezen Jan Nieboer, voorman van actiegroepen Platform Storm en Tegenwind Veenkoloniën en Johannes Strating, de enige veroordeelde in het verhitte windmolendebat tot nu toe.

Wegens betrokkenheid bij het versturen van kerstkaarten met een bedreigende tekst werd Strating uit Nieuw-Buinen voorwaardelijk veroordeeld. Strating gruwt van elke vorm van geweld, maar zegt dat burgers zich in het nauw gedreven voelen: „Ik denk dat het fout gaat lopen. Vernielingen, gewelddadigheden, dat hoor ik uit mijn omgeving.”

Explosieven in omloop

Nieboer zegt dat er explosieven zijn aangeschaft door actievoerders. Semtex en handgranaten zouden volgens hem in omloop zijn. Nieboer zegt dat te hebben gehoord van medestanders, die hem op straat aanklampten.

„‘Ze gaan eraan als ze doorzetten’”, vertelde iemand tegen mij. Ook zei een man ‘Zodra de vrachtwagens verschijnen gaan ze de lucht in’. Ik geloof zeker dat die mensen dit ook echt menen. Dat zijn keurig nette burgers die ten einde raad zijn, opgeofferd voor een museale techniek, die het gebied ruïneert. Ik houd mijn hart vast voor wanneer er gebouwd gaat worden.”

‘Klein kunstje brand in molens’

Nieboer: „Er zijn mannen die doodserieus zeggen dat het een klein kunstje is om die dingen in de brand te krijgen, dat ze zich daarin hebben verdiept.”

Volgens Nieboer is het onterecht dat de actievoerende gebiedsbewoners worden weggezet als criminelen en extremisten. „Terwijl de overheid en de windboeren de echte criminelen zijn, die de bewoners tot wanhoop drijven. De veroorzaker is de overheid zelf.”

Nieboer zegt alle signalen te hebben gedeeld met de politie. „De politie weet van deze signalen. Ik verraad niemand, maar ik wil wel dat de overheid goed beseft welke grote dreiging er leeft in dit gebied.”

NCTV: dit is extremisme

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) noemde de uitwassen in de strijd tegen windmolens in Drenthe en Groningen deze week een vorm van ‘extremisme’. Tegenstanders zijn volgens de NCTV geradicaliseerd: „Hoewel een klassieke ideologie bij het Nederlandse buitenwettelijke verzet tegen windmolens ontbreekt, is het gelet op de politieke doelen, wel degelijk als extremisme te omschrijven.”

Verbaasd is Rob Rietveld, directeur van de belangenvereniging voor omwonenden windturbines (NLVOW), over de passage in het rapport van de terrorismebestrijding. „Hoe diep zijn we in Nederland gezonken dat we een reactie vanuit de burgers die zich zeer onredelijk behandeld voelen gaan afdoen als terrorisme?”

Geschoffeerd

Rietveld keurt vernielingen en bedreigingen af. „Maar ik zie ook de oneerlijke manier waarop er met mensen in deze gebieden is omgegaan. We hebben het hier wel over oorzaak en gevolg. De Groninger en de Drent zijn niet van nature radicaal. Maar als men maar vaak en stevig genoeg geschoffeerd wordt en geen uitwegen meer ziet, dan komt men vanzelf in verzet.”

Actievoerders: ‘Signalen indringender’

Actievoerders voorspelden recent in een anonieme brief aan deze krant dat acties gaan verharden: „Tot de windparken in Groningen en Drenthe van tafel zijn, zullen de signalen die wij afgeven iedere keer duidelijker en indringender zijn, en kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor een ieder die een belang heeft bij deze windparken.”

‘Niets meer te verliezen’

„We zijn gewone burgers die iets teveel zijn getart door de overheid, de boeren en ontwikkelaars. We gaan zoveel verliezen als de verwoestende windparken doorgaan - gezondheid, leefbaarheid, bezit, rechtsvaardigheidsgevoel - dat we niets meer te verliezen hebben.”

Nieuws

Meest gelezen

menu