Erfgoedvereniging: 'Sloop dienstgebouwen NAM Emmen is doodzonde'

Het terrein waar eerder de gasontzwavelingsfabriek in gebruik was. Foto: NAM

De dienstgebouwen van de vorig jaar gesloten gasontzwavelingsinstallatie van de NAM in Emmen gaan binnenkort tegen de vlakte. Tot groot verdriet van erfgoedvereniging Heemschut.

,,De gebouwen vormen unieke voorbeelden van hightech architectuur uit de jaren tachtig en vertellen daarnaast ook een belangrijk maatschappelijk verhaal”, zegt Karel Loeff van Bond Heemschut, die zich al ruim 100 jaar inzet voor behoud van cultureel erfgoed in Nederland.

De gasontzwavelingsinstallatie in Emmen werd gebouwd in 1982 en was sinds de opening in 1987 de grootste fabriek van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Naast het fabrieksgedeelte stond op het terrein langs de weg Emmen-Klazienaveen uit een reeks dienstgebouwen.

‘Gebouwen vertellen verhaal over gaswinning’

De NAM, eigenaar van het terrein, besloot vorig jaar de gebouwen te slopen. De fabrieksinstallaties zijn al gesloopt, terwijl nu ook de dienstgebouwen plaatsmaken voor een nieuwe fabriek.

,,De sloopvergunning is al afgegeven en dat is doodzonde”, zegt Loef. ,,De gebouwen vertellen een verhaal over de veelbesproken gaswinning en zijn daarnaast prachtige voorbeelden van trotse hightech architectuur uit de jaren tachtig. De hightech stroming ontstond in een periode waarin als reactie op de sociaal kritische positie van de architectuur van de jaren zeventig, een meer rationele benadering van het vak in de plaats kwam. Structuur en constructie staan daarbij voorop.”

Hergebruik zou volgens Heemschut prima kunnen. ,,De gebouwen zijn ook in prima staat. Dus waarom moeten de panden verdwijnen?”

Nieuws

Meest gelezen

menu