Ergste lijkt achter de rug voor kleinschalig verpleeghuis in Meppel dat zwaar getroffen is door het coronavirus

Kaailanden in Meppel.

Na het overlijden van drie bewoners van Kaailanden in Meppel was de vrees dat het coronavirus mogelijk veel slachtoffers zou maken in het kleinschalige verpleeghuis. Want er bleken meerdere bewoners en ook zes zorgmedewerkers besmet met corona.

Bestuursvoorzitter Erwin Duits van Zorggroep Noorderboog durft nu voorzichtig te concluderen dat die vrees niet uitkomt. ,,Het lijkt erop dat de bewoners met corona aan het herstellen zijn. Ik ben gematigd positief. Er keert meer rust terug in het verpleeghuis. Ik blijf voorzichtig, want we hebben ervaren dat ook als het rustig lijkt, dit virus toch weer onverwacht hard kan toeslaan bij mensen die besmet zijn.”

De hele zorglocatie aan de Heerengracht in Meppel is vorige week donderdag aangewezen als ‘corona-gebied’. De zieke bewoners zitten op hun kamer in quarantaine en zorgpersoneel dat nog niet is hersteld in thuisisolatie. De Kaailanden in Meppel is met 24 kamers voor dementerende ouderen een kleine zorglocatie.

Zorgpersoneel heeft het zwaar te verduren gehad

Dat er drie bewoners aan corona zijn overleden, blijft verdrietig. ,,Vooral ook voor de nabestaanden natuurlijk.” De indicaties op dit moment zijn volgens Duits dat voor het kleinschalige verpleeghuis zelf het ergste achter de rug is. ,,Dat vind ik fijn voor de bewoners, hun familie en zeker ook voor de medewerkers. Ik hoop voor het zorgpersoneel dat het zo blijft. Want zij hebben het hard te verduren gehad.”

Volgens de bestuursvoorzitter is er bij de ouderzorginstellingen van Noorderboog geen tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. In veel andere verpleeghuizen en bij thuiszorginstellingen is wel sprake van krapte, waarschuwde branchevereniging Actiz woensdag. ,,Dat speelt bij ons niet. Op plekken waar het bij ons nodig is, hebben onze zorgmedewerkers voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Coronavirus
menu