Ericase bloemen uit Vietnam

Voor bloemenkwekers is er in Europa niet veel eer meer te behalen. Daarom zochten twee kwekers uit Erica naar andere wegen. Die leidden naar Vietnam.

Bloemenkwekers John Meewisse (links) en Rick Melenhorst zien kansen in Vietnam. Foto: Boudewijn Benting

Bloemenkwekers John Meewisse (links) en Rick Melenhorst zien kansen in Vietnam. Foto: Boudewijn Benting

Met een beetje geluk zitten John Meewisse en Rick Melenhorst uit Erica over een tijdje een paar keer in de maand in Vietnam. Zodra er gebouwd gaat worden willen ze erbij zijn. Waar precies? Dat willen ze nog niet zeggen, want de concurrent luistert mee. En ze zitten nog maar bij stap één van de vijf.

,,Achthonderd kilometer boven Ho Chi Minhstad, hou het daar maar op’’, zegt Meewisse. De 54-jarige bromeliakweker zat samen met zijn 38-jarige collega Rick Melenhorst — hij teelt en veredelt astroemeria’s — in het vliegtuig dat een delegatie uit Hoogeveen en Emmen vorige week naar Vietnam bracht.

Grote mogelijkheden

Niet voor het eerst. In de afgelopen vier maanden zijn ze al drie keer geweest. Daarmee geven ze aan dat er al forse stappen zijn gezet om een trading & investment company uit Vietnam te helpen met het kweken van bloemen. Bromelia’s en astroemeria’s, maar ook chrysanten, gerbera’s en rozen, als het aan de enthousiaste ondernemers ligt.

Het oorspronkelijke contact dateert van de eerste vliegreis in november en kwam toen op het allerlaatste moment tot stand. ,,Het was tijdens de laatste vier uur van de trip dat we in contact kwamen met een man die graag tuinbouw wil doen, maar er de kennis niet voor heeft. Voor tuinbouw liggen wel grote mogelijkheden daar’’, zeggen Meewisse en Melenhorst.

Kennisoverdracht

Melenhorst is ook van de veredeling. Dat betekent dat hij hier het plantmateriaal kweekt en dat verscheept naar Vietnam — dan is de kans op succes groter dan dat het hele proces daar in gang wordt gezet, legt hij uit. Niet dat ze de Vietnamezen aan hun lot overlaten, integendeel. ,,Nederlandse tuinbouwers staan goed bekend, we worden daar met open armen ontvangen. Hij gaat investeren en wij zorgen voor de kennisoverdracht’’, zegt Meewisse. Hij hoopt ook dat ‘Den Haag’ daar een rol in wil vervullen. ,,Duurzaamheid staat voorop’’, daar kunnen we dat land ook veel over leren. Er is zelfs een educatieve rol. ,,Onze missie is om iets goeds voor de samenleving daar te doen.’’

Dat klinkt prachtig, maar er moet natuurlijk ook geld in het laatje komen. Als het aan de Vietnamese partner lag, was er direct begonnen op een terrein van 20 hectare, bijna zo groot als Wildlands dus. Maar dat hebben de mannen toch maar teruggebracht tot 5 hectare. Anders zijn de risico’s wel erg groot. ,,Het is anders werken. De luchtvochtigheid is daar zo groot dat we heel veel vocht uit de kassen moeten onttrekken, andersom dan hier.’' Ook is er meer kans op schimmel en infecties, zoals de or-chidee-ziekte snot. Maar alles heeft een keerzijde: een bloemetje in Vietnam kost 10 dollar.

Proost

Of ze al een beetje Vietnamees spreken? Nee, daar is het nog te vroeg voor. Maar al die gesprekken en etentjes hebben al wel iets opgeleverd: ,, Yo! Dat is proost in het Vietnamees.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu