Ermerweg: geen extra maatregelen en streep door flitspalenplan

Er komen geen aanvullende maatregelen om onder meer hardrijders te temperen op de Ermerweg. Foto: Boudewijn Benting

De Ermerweg is veiliger, er rijdt minder verkeer over heen en de uitstraling is verbeterd. Kortom, voor de gemeente Emmen zijn er daarom geen redenen om aanvullende maatregelen te nemen voor de weg in Noordbarge. Ook gaat er een streep door het plan om opnieuw flitspalen te plaatsen langs de straat.

Voor een groep aanwonenden is dit een teleurstellende uitkomst. Ondanks de grondige herinrichting wordt er in hun ogen nog te hard gereden over de weg.

De Ermerweg ging in de eerste helft van dit jaar grondig op de schop. Met talloze wegversmallingen en het instellen van een 30 kilometer zone moesten onder meer hardrijders worden beteugeld. Een groep bewoners trok via een brief bij de gemeente aan de bel dat de genomen maatregelen niet afdoende hielpen. Naast hardrijders hekelden zij ook het gebrek aan handhaving door de politie en de vrees dat het weer drukker wordt zodra de fly over op de N34 is opgeleverd.

De inwoners deden daarom een opvallend voorstel: het herplaatsen van de eerder verwijderde flitspalen. Een inwoner is bereid dit te financieren, als hij de opbrengt in eigen zak mag steken.

Voor de gemeente zijn dit geen argumenten om meer actie te ondernemen. Uit metingen blijkt dat de gemiddelde rijsnelheid op 37 kilometer per uur ligt, stelt de gemeente. ,,Maar op een doorgaande weg als de Ermerweg is het heel gebruikelijk dat een aantal weggebruikers harder rijden dan de toegestane snelheid. Dat is niet te veranderen door nog meer maatregelen.”

Oogje in het zeil

Verder houdt de politie volgens de gemeente wel degelijk een oogje in het zeil, maar niet elke dag. ,,De politie moet haar inzet over veel wegen verdelen.” Tot slot is de verkeersdruk volgens de laatste cijfers afgenomen: van 8000 naar 4650 voertuigen per dag. Er wordt wel rekening gehouden met het feit dat meer thuiswerken door de coronacrisis van invloed kan zijn geweest op deze getallen. Daarom volgt er nog aanvullend onderzoek.

Het voorstel om de flitspalen terug te plaatsen wordt ‘creatief’ genoemd, maar is verder niet haalbaar. ,,De wet staat het niet toe dat verkeersboetes door derden worden geïncasseerd. Dit is alleen voorbehouden aan het Ministerie van Justitie.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu