Europese prijs voor Glasvezel De Wolden

Glasvezel De Wolden heeft de European Broadband Award gewonnen. Dat maakte EU-commissaris Günther Oettinger maandagavond bekend in Brussel. De Award is ingesteld omdat de EU graag wil leren wat de beste manieren zijn om dergelijke projecten uit te voeren. Het project in De Wolden verraste omdat hierbij geen gebruik is gemaakt van EU-gelden.

Technologisch hoogstaand

De Award is ingesteld omdat de EU graag wil leren uit de markt wat de beste manieren zijn om dergelijke projecten uit te voeren. Het project in De Wolden verraste de jury omdat hierbij geen gebruik is gemaakt van EU-gelden. Bovendien is De Wolden vergeleken met mededingers Catalonië, Polen en Estland relatief klein maar wist toch een technologisch hoogstaand en voor de bewoners betaalbaar netwerk te ontwerpen waarop alle huizen zonder uitzondering worden aangesloten.

Zes vrijwilligers van het genomineerde bewonersinitiatief Glasvezel De Wolden waren naar Brussel afgereisd om de uitreiking mee te maken en sprongen een gat in de lucht toen bekendwerd dat Glasvezel De Wolden tot winnaar werd uitgeroepen in de categorie ‘Sociaal-economische impact en betaalbaarheid’.

Eer

Kartrekker van het eerste uur Gerhard Kippers legde na afloop uit dat de nominatie op zich al zeer een hele eer was. ,,De Wolden is een plattelandsgebied waar de grote spelers op de markt geen brood in zagen. Toen hebben we zelf de handen maar uit de mouwen gestoken. Al onze vrijwilligers hebben ontzettend hard gewerkt de afgelopen twee jaar. Deze nominatie is alleen al een fantastische bekroning op dat werk. Wij zijn vergeleken met die andere deelnemers natuurlijk maar klein, toch hebben we samen met onze financiers Rendo’, provincie Drenthe en gemeente De Wolden het best mogelijke netwerk voor onze medebewoners weten te bouwen.’’

Meegereisde vrijwilligers Harrie Brouwer, Henk Spoel en Jan Boomsma kunnen dat alleen maar beamen. “Er komt heel wat kijken bij het zelf aanleggen van een glasvezelnetwerk, daarbesteden wij behoorlijk wat tijd en energie aan. We doen dat graag, omdat we weten dat snel internet heel belangrijk is voor onze gemeenschap.”

Nieuws

menu