Eva (5) en Thije (2) uit Roden kijken nog één keer bij het werk van opa Henk in de gevangenis in Veenhuizen: 'Opa past op de boeven'

Voor Eva (5) en Thije (2) is de Bajesdag in Veenhuizen het laatste moment dat ze opa Henk Nijnuis aan het werk zien in de gevangenis. De wachtmeester uit Foxwolde stopt na 35 jaar trouwe dienst.

Henk Nijnuis speelt met kleinkinderen Thije en Eva in het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem. Zijn dochter Celina en haar man Bart kijken toe.

Henk Nijnuis speelt met kleinkinderen Thije en Eva in het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem. Zijn dochter Celina en haar man Bart kijken toe. Foto: Rens Hooyenga

„Opa past op de boeven”, roept Eva trots. Vrolijk huppelt ze rond door het Arbeidscomplex van gevangenis Esserheem. Broertje Thije vliegt erachteraan. De kinderen zijn met hun ouders Celina (30) en Bart (37) uit Roden naar de jaarlijkse open dag van het Gevangenismuseum gekomen. Spannend natuurlijk. Een boef - ‘met zwarte en witte strepen’ - heeft Eva nog nooit in het echt gezien. Wie weet vandaag. „Misschien zie ik er één als ik onder de deur kijk.”

‘Werken met spijkerpistolen’