Evan en andere scholieren bakken pannenkoeken voor hun medemens: 'Dit is een heel mooi gebaar'

Leerlingen van het Esdal College konden woensdag kiezen tussen het volgen van digitale lessen of het bakken van pannenkoeken. Die lekkernij is bedoeld voor mensen die tijdens de coronacrisis wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Evan Kannegieter bakt samen met zijn moeder pannenkoeken. Foto: Jan Anninga

Evan Kannegieter bakt samen met zijn moeder pannenkoeken. Foto: Jan Anninga

Wie woensdagochtend bij Evan Kannegieter (14) uit Emmen voor de voordeur staat, kan het niet missen. De geur van pannenkoeken komt je buiten al tegemoet. In de keuken staan pakken bloem, melk en eieren en een grote kom beslag. Tussen al die spullen is Evan samen met zijn moeder Anita in twee pannen tegelijk pannenkoeken aan het bakken. ,,Ik heb ze al vaker gemaakt dus voor mij is het een koud kunstje”, stelt Evan.

‘Oefenen voor later’

De leerling van het Esdal Vakcollege aan de Weerdingerstraat is gek op koken. Toen hij hoorde dat zijn school een pannenkoekenactie op touw zette, hoefde hij dan ook niet lang na te denken of hij mee wilde doen. ,,Ik heb direct ja gezegd. Ik wil kok worden en op deze manier kan ik ook alvast een beetje oefenen voor later.”

Voor de scholier is het de eerste keer dat hij op grote schaal kookt voor anderen. Spannend vindt hij dat niet. ,,Ik weet wat we maken. En dat is goed. Ik heb er zelf stiekem al eentje gehad en die was lekker. Dus dan durf ik ze straks ook wel weg te geven”, zegt hij vol zelfvertrouwen.

80 pannenkoeken

Evan bakt de pannenkoeken met zijn moeder en samen is het duo een geoliede machine. Terwijl Evan weer een nieuwe lading beslag mixt, gooit zijn moeder er steeds wat extra melk bij. En ook tijdens het koken helpt het duo elkaar op weg: ,,Draai ze nu maar om”. Zo werken ze in ruim twee uur tijd vier pakken bloem, acht pakken melk en twee dozen eieren weg.

Even na half twaalf giet Evan de laatste druppels beslag in de pan en verdwijnt de laatste pannenkoek op de stapel. Die is inmiddels 34 centimeter hoog geworden en telt 80 pannenkoeken. ,,Ik ben tevreden, want dit is best een grote stapel. Hier hebben ze zat genoeg aan”, schat Evan in.

‘Fijn dat mensen aan je denken’

Ze zijn in dit geval Evans overbuurvrouw die verpleegkundige is en de Emmer politie. Deze mensen met een vitaal beroep werken tijdens de coronacrisis door. Het idee achter de pannenkoekenactie van het Esdal College is om zulke mensen, maar bijvoorbeeld ook ouderen, een hart onder de riem te steken.

In het geval van Evan lukt dat goed. ,,Wat lief”, roept zijn overbuurvrouw Nadieh van der Zwaag als ze een stapel pannenkoeken krijgt. De Emmense is voor Icare verpleegkundige in de wijk. In deze tijden moet ze naar eigen zeggen extra hard werken en veel overuren draaien. ,,Het is heel fijn dat andere mensen dan aan je denken. En ik ben dol op pannenkoeken, dus dat scheelt vanavond ook weer eten koken.”

‘Echt geweldig’

Ook op het Emmer politiebureau worden Evan en zijn pannenkoeken warm onthaald. ,,Dit is een heel mooi gebaar en hier zijn we heel blij mee. Al weet ik niet of we alle 50 pannenkoeken opkrijgen”, lacht wijkagent Theo Hummel.

Het idee voor de actie komt van horecadocent Martin Hilgen van het Esdal College en volgens hem is het een doorslaand succes geworden. Hij schat in dat zo’n dertig tot veertig procent van de leerlingen van de scholengemeenschap heeft meegedaan. ,,Ik kreeg een video van een leerling. Zij is dinsdag de hele dag bezig geweest en heeft in totaal meer dan driehonderd pannenkoeken gebakken. Die heeft ze naar verpleeghuis De Bleerinck gebracht. Dat vind ik echt geweldig” vertelt hij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu