Even bellen voor hulp van naober in Nieuw Moscou

Foto: Archief DvhN

Vier andere dorpen van de gemeente Hoogeveen kenden het al. Naoberhulp is nu ook in een vijfde kern gestart: Nieuw Moscou.

Vier andere dorpen van de gemeente Hoogeveen kenden het al. Naoberhulp is nu ook in een vijfde kern gestart: Nieuw Moscou.

In actie
Dorpsbewoners die bij lief en leed in actie komen voor medebewoners. Buren die elkaar binnen een kleine gemeenschap met raad en daad terzijde staan. Die hulp bieden en, als dat nodig is, tijdelijk taken overnemen. Naoberhulp is een traditioneel fenomeen op het Drentse platteland. Anno 2016 is deze traditie in veel dorpen in de provincie verwaterd of zelfs helemaal verdampt. Omdat de behoefte aan onderlinge hulp níet is verdwenen, is Stichting Welzijnswerk Hoogeveen begonnen de naoberhulp nieuw leven in te blazen. Inmiddels is ze erin geslaagd naoberhulp-nieuwe-stijl te introduceren in Elim, Tiendeveen, Nieuwlande en Stuiifzand. Deze week volgde het vijfde en voorlopig laatste dorp van de gemeente: Nieuw Moscou, dat een kleine vijfhonderd zielen telt.

Naoberhulp-nieuwe-stijl
Wat houdt de naoberhulp-nieuwe-stijl in? ,,Er is een lijst aangelegd met de namen van 35 á 40 mensen uit het dorp: vrijwilligers die zich hebben aangeboden voor hulp aan anderen", legt Janet Mulder van Plaatselijk Belang Nieuw Moscou uit. Dorpelingen die behoefte hebben aan hulp bellen de naoberhulptelefoon. Elk van de vijf dorpen, Nieuw Moscou nu ook, heeft zijn eigen naoberhulpnummer. De telefoon wordt altijd opgenomen, elke dag van de week en 24 uur per dag. Het toestel ligt steeds bij een van de coördinatoren. Er zijn er in Nieuw Moscou acht in totaal. De coördinator luistert en zoekt op de lijst met vrijwilligers naar iemand die de gevraagde hulp kan bieden."

Het gaat lang niet altijd om klussen die gedaan moeten worden, benadrukt Mulder. ,,Naoberhulp helpt ook om eenzaamheid te bestrijden. Stel: iemand is slecht ter been en wil graag naar het korfbal in Hollandscheveld, maar heeft geen zin wéér de kinderen of de buurvrouw om een lift te vragen. Misschien is er dan een vrijwilliger uit het dorp die heen en weer wil rijden." Is er deze week al vaak gebeld naar de naoberhulplijn van Nieuw Moscou? Mulder lacht: ,,Nee, maar dat was ook niet te verwachten." Het gaat erom dat de telefoon wordt opgenomen als er iets is. ,,Nieuwlande heeft sinds november haar naoberhulptelefoon. Sindsdien is er vier keer gebeld."

Nieuws

Meest gelezen

menu