Ex-manager gemeente Tynaarlo die schadevergoeding eiste krijgt ongelijk. 'Geen buitensporige werkomstandigheden door affaire-Heijerman', aldus de rechter

Een voormalig manager van de gemeente Tynaarlo, die een flink zak geld eist van de gemeente, krijgt nul op het rekest. Dat zij onder buitensporige omstandigheden heeft moeten werken is niet gebleken.

Het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries.

Het gemeentehuis van Tynaarlo in Vries. Foto: DvhN/Bas van Sluis

Dat blijkt uit een uitspraak van de meervoudige kamer van de rechtbank Noord-Nederland. De vrouw uit Vledderveen wil een flinke schadeclaim eisen van haar voormalige werkgever. Ze vindt namelijk dat ze haar werk, ze werkte tot 2015 bij de gemeente, onder zware en buitensporige omstandigheden heeft moeten verrichten.

Daarbij wees de ex-manager van de afdeling financiën van Tynaarlo specifiek naar de affaire Heijerman, vernoemd naar de ontslagen ambtenaar Henk Heijerman die in die periode bij financiën werkte. De kwestie bezorgde de vrouw naar eigen zeggen ongekend veel stress en zorgen. Volgens de vrouw hield Heijerman ‘bewust informatie achter, kwam hij afspraken niet na en ondermijnde hij haar positie als leidinggevende’.

Claim verworpen

De rechters vinden het beroep van de vrouw niet terecht en verwerpen haar claim. Volgens hen is bijvoorbeeld haar bewijs voor het ongewenste gedrag door Heijerman ‘dun gezaaid’. Zelfs als het al zo was, had de vrouw als manager daarmee om moeten kunnen gaan, oordeelt de rechtbank. ‘De problemen zijn ook pas ontstaan na het aantreden van de eiseres (ex-manager, red.)‘

De vrouw zou opdracht hebben gekregen van haar leidinggevende en de gemeentesecretaris om Heijerman slechte beoordelingen te geven. Tynaarlo zou namelijk van de kritische ambtenaar af willen. Heijerman werd (naar later bleek ten onrechte) geschorst door Tynaarlo en is na zijn eervolle ontslag bij die gemeente aan het werk gegaan als wethouder voor de gemeente Aa en Hunze.

Opmaat tot claim

De ex-manager wees bij de inhoudelijke behandeling van haar zaak uitdrukkelijk naar de wethouder van Aa en Hunze. Ze vond dat ze haar werk niet veilig kon uitvoeren. Deze zaak werd door haar gezien als opmaat om een flinke schadeclaim bij de gemeente Tynaarlo te kunnen eisen. De vrouw probeerde daarmee zwart op wit te krijgen van de rechter dat zij onder ‘buitensporige omstandigheden haar werk moest doen’.

Die buitensporige werkomstandigheden kwamen overigens niet alleen op conto van ambtenaar Heijerman. Ook de toentertijd verziekte sfeer in het gemeentehuis van Tynaarlo, de problemen die zij had met haar direct leidinggevende en het feit dat de vrouw niet met haar problemen bij het management kon aankloppen werden aangehaald. De vrouw claimt geestelijk letsel te hebben opgelopen door die omstandigheden, staat in het vonnis.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu