'Paardenhandelaar Jan B. uit Nijeveen zit aan de grond na ontdekking gigantische cocaïnewasserij in zijn schuur. Hij vreest voor een celstraf'

De 65-jarige paardenhandelaar Jan B. is financieel geruïneerd na de ontdekking van een enorme cocaïnewasserij in zijn schuur in Nijeveen in de zomer van 2020. Dat zegt zijn advocaat Xander Sijmons in aanloop naar de rechtszaak tegen B. en veertien Colombiaanse verdachten aankomende week.

 De cokewasserij in Nijeveen

De cokewasserij in Nijeveen

B. blijft erbij: van de illegale praktijken in zijn paardenbak wist hij niets, zegt Sijmons. Afgelopen augustus werd B. samen met veertien Colombianen aangehouden door een peloton zwaarbewapende agenten, onder aanvoering van een gepantserde Bearcat. In de schuur op het terrein van B. werd de grootste cocaïnewasserij ooit in Nederland ontmanteld. Volgens de politie kon er dagelijks tussen de 150 en 200 kilo coke worden gewassen, middels een chemisch proces.

Aankomende week wordt de zaak tegen B. en de Colombiaanse verdachten inhoudelijk behandeld in de rechtbank Amsterdam. B. zal daar ook bij aanwezig zijn, verzekert Sijmons. „Hij is namelijk nog steeds van mening dat hij slachtoffer is geworden van hetgeen daar is gebeurd. Mensen benaderden hem voor de huur van de schuur. Toen hij op een later moment door had dat het goed mis was, durfde hij niet meer terug.”

De criminele organisatie achter de cokewasserij, bestond volgens justitie uit tien verdachten, onder leiding van de voortvluchtige Oguz H. De groep had geld, de middelen en een corrupt contact bij de politie. Deze agent dook onder valse voorwendselen in de politiesystemen en vroeg onder andere vertrouwelijke documenten op over verdachten in de omvangrijke Nijeveen-zaak. Hij kreeg eerder deze maand drie jaar cel. De andere verdachten komen later voor de rechter.

B. weigerde eerder wietplantage

Of B. geïntimideerd of bedreigd is door de organisatie, kan Sijmons niet hard maken, zegt hij. „Toch was hij in beginsel goed van vertrouwen. Hij heeft eerder mensen geweigerd die wietplanten in zijn schuur wilde stallen. Hij wilde ver blijven van drugs.”

Eerder liet de officier van justitie al weten grote twijfels te hebben bij de kijk van B. op de zaak. Er zijn telefoongesprekken getapt waarin hij gezegd zou hebben zoveel mogelijk geld te willen pakken. Ook zou hij actief contact onderhouden met de criminele organisatie achter de wasserij. Daarnaast hebben verschillende Colombianen verklaard dat zij aan B. toestemming moesten vragen om het terrein te verlaten.

Paardenhandelaar vreest voor celstraf

B. is, of was, bekend paardenhandelaar in het Noorden en een markante verschijning bij hippische evenementen. Na de grote vondst in zijn paardenbak, raakte B. financieel aan de grond, zegt zijn advocaat. „Dit heeft echt impact gehad. Hij is zijn woning en zijn bedrijf kwijt en vreest zelf voor een celstraf. En heel eerlijk, vrees ik daar ook voor.”

Want volgens Sijmons is de zaak namelijk niet bijzonder ingewikkeld. De cocaïnewasserij zat in de schuur van B. en daarnaast vond de politie zo’n 100 kilo gewassen drugs in Nijeveen. Een heterdaadje. Desalniettemin trekt de rechtbank vier zittingsdagen uit om de zaak te behandelen. Veel tijd zal verloren gaan aan het tolken voor de Colombianen, die allen hebben verklaard slechts te werk te zijn gesteld aan de Nijeveense Bovenboer. Pas in de schuur, kwamen ze erachter dat ze met drugs moesten werken.

Onderknuppels?

Van het beeld dat slechts ‘onderknuppels’ aan het werk waren, blijft steeds minder over. Naast topcrimineel Alejandro C., die begin 2000 in de Verenigde Staten een celstraf van 32 jaar kreeg voor grootschalige heroïnehandel, werkten ook twee andere veroordeelden Colombianen in Nijeveen. In een eerdere schriftelijke toelichting van het OM staat dat ze allebei 15 jaar cel kregen in Peru voor cocaïnesmokkel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Drugslab Nijeveen
menu