Ex-tbs-er werkt in FPK in Assen als ervaringsdeskundige hulpverlener mee aan behandeling criminelen

Jorge Chito bij het hek van de Forensisch Psychiatrische Kliniek in Assen. Foto: Jaspar Moulijn.

In een tijd waarin er veel kritiek is op de tbs-behandeling, laat ex-tbs’er Jorge Chito een tegengeluid horen in een waargebeurd boek over zijn leven. Chito werd ongeveer tien jaar geleden veroordeeld voor een geweldsmisdrijf met een dodelijk slachtoffer.

Nu werkt de ex-crimineel (35) zelf in de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) in Assen, waar hij met succes behandeld werd. Het boek Drie jaar cel en tbs; van dader naar hulpverlener gaat onder meer over zijn leven in jeugdinstellingen, zijn agressieproblemen en over hoe hij onder invloed van drank en drugs op het criminele pad belandde.

Zijn leven bereikte een dieptepunt toen hij na een dodelijk geweldsmisdrijf in de gevangenis belandde. De opgelegde tbs-behandeling in de FPK in Assen betekende uiteindelijk een keerpunt in zijn leven. De ex-tbs-er volgde een tweejarige deeltijd hbo-opleiding aan de Hanzehogeschool in Groningen. Hij werkt sinds een paar jaar als ervaringsdeskundige hulpverlener in de FPK, waar hijzelf behandeld werd.

Afschuwelijk delict

,,Mijn leven is gered, maar het is vreselijk dat ik pas te redden was na het plegen van een afschuwelijk delict”, zegt hij in het boek. ,,Ik kreeg een nieuwe kans. Dat het slachtoffer en zijn familie die niet hebben gekregen doet me pijn. Het besef dat ik hen onnoemelijk veel leed heb toegebracht, is er altijd.”

Schrijfster en cliëntvertrouwenspersoon Marcella Kleine schreef het boek samen met Jorge Chito. Het boek is deze week in de kliniek in Assen voor een select groepje genodigden gepresteerd en is vanaf volgende week verkrijgbaar. Meer info: www.marcellakleine.nl

Nieuws

menu