Exloo trots op Cittaslow Voed Festival

Streekproducten waren vorig jaar in trek op de Cittaslow Voed Festival in Westerwolde.

Exloo Cittaslow Voed Festival. Zo heet de nieuwe publiekstrekker van Exloo. Op zondag 8 september beleeft het schapendorp de première.

Speerpunt: duurzaam lokaal eten en drinken. Ambachtelijk bereid. Van blaarkoppenworst tot spek van akkervarkens, brood uit de ouderwetse oven en huisgemaakte drankjes. Uitgevent via tientallen kraampjes in hartje Exloo. ,,Borger mag dan de hunebedhoofdstad van onze gemeente zijn, er is maar één echte Cittaslow-kern en dat is Exloo”, zegt animator Wil Luchjenbroers, die met penningmeester Jan Bakker druk doende is het evenement in de steigers te zetten.

Blaarkoppenworsten

Triomfantelijk toont de voorzitter van de dorpsraad Exloo een lege verpakking van een paar ambachtelijke blaarkoppenworsten. Door haar soldaat gemaakt op het Cittaslow Voed Festival dat gemeente Westerwolde vorig jaar september organiseerde. Luchjenbroers kreeg er letterlijk de smaak te pakken. ,,Het was er razend druk. Om 2 uur 's middags waren alle jam en worst al uitverkocht.”

Stok achter de deur

Gaat dit nieuwe festival voor een immense drukte in Exloo zorgen? Luchjenbroers twijfelt er niet aan. Ze verwijst naar de geschiedenis. ,,In een dagboek staat beschreven dat er in 1986 15.000 mensen het Oude Ambachten Festival bezochten. Dat festival was in die jaren geweldig in trek. Voor de boeren was het een stok achter de deur om de boerderij grondig schoon te maken.” Maar tijden veranderen. Het Oude Ambachten Festival maakte een jaar of vijf geleden plaats voor Op de Kloeten.

Houdbaarheidsdatum

Inmiddels is ook van dat festival de houdbaarheidsdatum verstreken. ,,De laatste jaren kwamen er nog 1000 tot 1500 mensen op af. En daar steek je als organisatie dan al die weken voorbereiding in. De folkloristische vereniging wilde eerst nog verder met een ‘Kleintje Kloeten’, maar haakt nu aan bij het Cittaslow Voed Festival door te zorgen voor de kraampjes en het verkeer te regelen.”

Vleermuis of andere beschermde diersoort

Luchjenbroers ziet het nieuwe dorpsplein als hét visitekaartje bij uitstek voor het uitdragen van dat imago. Maar voor een nieuw dorpshart is verrezen in de leemte die de grote brand van twee jaar geleden achterliet, zijn we sowieso wel een zomer verder. Halverwege deze maand is de sleuteloverdracht van het winkelpand Smeman. Pas als duidelijk is dat er geen vleermuis of andere beschermde diersoort in het pand meer aanwezig is, kan dat worden gesloopt. Op het nieuwe plein komt op kleinere schaal een soort replica van de afgebrande boerderij Bebinghehoes met daarin winkeltjes waarin streekproducten kunnen worden verkocht. Een grote Cittaslow-slak moet het plein een passend gezicht geven. ,,Het zou mooi zijn als we volgend jaar bij de tweede editie van het festival met dat plein een stuk op weg zijn”, mijmert Luchjenbroers. De gemeente gaat het terrein egaliseren zodat er in september kraampjes kunnen staan.

Nieuws

Meest gelezen

menu