Expansie Hoogeveen keert terug

Expansie Hoogeveen keert terug

De roemruchte Expansie Hoogeveen wordt nieuw leven ingeblazen, als driedaags evenement. In en rond Maxx Sports & Events wordt in juni een beurs gehouden met sport en vermaak.

Op 24, 25 en 26 juni staat de eerste editie van het festival Expansie Hoogeveen 2016 gepland. Het moet een jaarlijks terugkerend evenement worden. Een werkgroep met ondernemers en organisatiebureau Niquell is druk bezig met de voorbereidingen. ,,Hoogeveen mist een grote beurs waar het bedrijfsleven zich presenteert'', zegt Monique Huizenga van Niquell.

Huishoudbeurs

Wie beurs zegt, denkt al gauw aan de tijd van de Expansie Hoogeveen. Een soort huishoudbeurs met tentoonstelling, gelardeerd met tal van festiviteiten en activiteiten in Hoogeveen. Wijd en zijd bekend. De eerste editie vond in 1963 plaats, als opvolger van de zogeheten OMA-feesten in de jaren '50. OMA stond voor Open Markt Activiteiten.

Expansie Hoogeveen werd aanvankelijk in een tent gehouden op de plek waar nu de Tamboerpassage ligt. In 1969 werd een aparte hal gebouwd: de Expansiehal, later omgedoopt tot Mauritshal. De Expansie kende de hoogtijperiode in de jaren '60, met standhouders uit een brede regio en veel publieke belangstelling. Er was vuurwerk, een pluimveetentoonstelling en diverse activiteiten in Hoogeveen.

In de jaren '70 ebde de belangstelling voor de beurs langzamerhand weg. De formule van feest, vermaak en nering werd later overgenomen door de Pulledagen, in de vorm van een grote braderie met festiviteiten.

Breed publiek

De nieuwe Expansie Hoogeveen, in juni, moet weer een beurs worden waar het lokale bedrijfsleven zich kan presenteren. ,,Over de naam hoefden we niet lang na te denken'', zegt Monique Huizenga lachend. ,,Noem de Expansie en de verhalen en anekdotes borrelen vanzelf op. Een evenement met een rijke historie en nog immer veel zeggingskracht.''

De organisatie mikt op een breed publiek. Rond Max Sports & Events, aan de Terpweg, komen podia met optredens en een zeskamp voor groepen. De komende weken worden ondernemers benaderd. Ook wordt contact gezocht met de Smederijen. Bezoek aan het festijn is niet gratis, maar de organisatie heeft wel beloofd de entree laagdrempelig te houden.

Expansie Hoogeveen is op vrijdag 24 juni van 14.00 tot 21.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 23.00 uur en zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu