Explosief aangetroffen op bouwterrein in Hoogeveen tijdens graafwerkzaamheden

Foto: De Vries Media

Bij graafwerkzaamheden op een bouwterrein aan de Toldijk in Hoogeveen is donderdagmiddag een explosief aangetroffen.

Volgens de politie gaat het mogelijk om een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief is, ondanks uren werk, nog niet verwijderd.

Het is opvallend dat op het explosief werd gestuit omdat voorafgaand aan de start van de werkzaamheden uitgebreid vooronderzoek is gedaan naar de aanwezigheid van eventuele explosieven in het gebied.

Het terrein werd geëvacueerd en een explosievenverkenner van de politie deed onderzoek om vast te stellen wat voor explosief het is. De Explosieven Opruimingsdienst van het Ministerie van Defensie kwam ter plekke met als intentie om de bom, die zo’n 50 centimeter meet, te ruimen. Het uitgraven en onschadelijk maken nam uren in beslag. Volgens politiewoordvoerder Anthony Hogeveen is het uiteindelijk gelukt om het explosief onklaar te maken, maar ligt ‘het voorwerp’ nog wel op het terrein. Op dit moment wordt gekeken welke vervolgstappen worden genomen.

Treinverkeer rijdt stapvoets

Vlakbij het bouwterrein loopt een treinspoor. Treinen die langs het terrein rijden, krijgen het signaal om daar tijdelijk vaart te minderen. Dit om trillingen te voorkomen.

Het explosief werd aangetroffen op het terrein waar Strukton aan het werk is. Werkzaamheden door Rendo op een naastgelegen stuk grond konden in eerste instantie doorgaan, maar werden uiteindelijk eveneens door de politie stilgelegd. Medewerkers van Strukton die op de mogelijke bom zijn gestuit, wilden ter plekke niets kwijt. Zij leken echter nauwelijks onder de indruk van het gebeurde. Omdat zij op diepte graven stuiten zij vaker op explosieven. Twee werknemers van de Rendo lieten weten: ,,Dit is wel serieus. Het is voor ons de eerste keer dat we zoiets meemaken.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu