Criminelen wijken uit naar Drenthe: explosieve toename van aantal drugslabs in de provincie

Het drugslab was in een deel van een boerderij in Eext gevestigd. Foto: Politie Noord-Drenthe

De politie heeft in de eerste helft van 2020 ongeveer 50 procent meer drugslabs ontdekt in vergelijking met voorgaande jaren. Uit een analyse van de landelijke eenheid van de politie blijkt dat de stijging het sterkst was in de provincies Drenthe, Noord-Holland, Overijssel en Zeeland.

Van de 65 aangetroffen drugslabs betrof het in 16 gevallen een lab waar de zeer verslavende drug crystal meth werd geproduceerd. De afgelopen maanden zijn dit soort labs gevonden in onder meer Kerkenveld en Willemsoord (Overijssel). In mei werd in Eext een groot speedlab ontmanteld.

Recent werden in Wildervank en Hollandscheveld nog drugslabs aangetroffen. Die in Hollandscheveld was volgens de politie nog niet in gebruik genomen.

Klapper

De grootste klapper werd gemaakt in augustus met de ontmanteling van de tot nu toe grootste cocaïnewasserij in ons land. Zestien van de zeventien verdachten die daar werden opgepakt, zitten nog vast. Waarschijnlijk zijn de laatste twee ontmantelde labs en de cokewasserij nog niet verwerkt in woensdag gepresenteerde cijfers, want die lopen tot en met eind juli.

In totaal zijn in het eerste half jaar van 2020 in Noord-Nederland acht drugslabs ontmanteld. Dat zijn er al meer dan in het hele vorige jaar. Het ging toen om zes labs.

Encrochat goudmijn voor recherche

,,De belangrijkste reden voor de forse stijging is dat de recherche heeft kunnen meelezen met berichten van criminelen op de Encrochat-server”, zegt Max Daniel, portefeuillehouder drugs bij de politie. Dit rechercheonderzoek heeft volgens hem geleid tot extra veel succesvolle ontmantelingen van drugslabs. ,,Door de bank genomen is het aantal ontdekte labs door toeval, melding en onderzoeken namelijk ieder jaar ongeveer hetzelfde. Het ene jaar zie je een lichte daling en het andere een lichte stijging, maar nooit zo sterk als die 50 procent van nu.”

In juli werd bekend dat de politie wekenlang kon meelezen met versleutelde chatberichten van criminelen die zich onbespied waanden. Door het hacken van cryptofoonaanbieder EncroChat zijn volgens de landelijke recherche liquidaties, martelingen en ontvoeringen voorkomen en konden ruim honderd verdachten worden aangehouden, werden duizenden kilo’s drugs onderschept en vele drugslabs ontmanteld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
Rechtbank
menu