Expo Assen 'wachtkamer' voor asielzoekers die niet terechtkunnen bij overvol aanmeldcentrum Ter Apel

De Expo Assen, vlakbij het TT-circuit.

De Expo Assen, vlakbij het TT-circuit. Foto: Marcel Jurian de Jong

Expo Assen bij het TT Circuit wordt een zogenoemde wachtkamer voor aanmeldcentrum Ter Apel. De huidige asielzoekers in de noodopvang worden overgeplaatst.

In de Expo worden sinds november 2021 vijfhonderd asielzoekers opgevangen. Meerdere keren werd het contract tussen het COA en eigenaar Lenferink Groep uit Zwolle al verlengd. Aan de noodopvang komt per 31 mei een einde, maar de evenementenhal blijft voorlopig een COA-locatie. Tot 1 oktober wordt de Expo ingezet als wachtkamer voor Ter Apel.

Ter Apel stroomt weer vol

Dit is volgens het COA hard nodig. Het piept en kraakt in de asielketen en de afgelopen maanden werd door vluchtelingen op verschillende locaties gedemonstreerd omdat de omstandigheden in Nederland onleefbaar zijn geworden. Daar komt nog bij dat het aantal asielaanvragen weer groeit en het aanmeldcentrum in Ter Apel dreigt, net als in 2022, overvol te raken.

Een van de oplossingen die daarvoor is bedacht, is om in de Expo Assen een ‘wachtkamer’ in te richten. „Asielzoekers die wachten op een aanmelding in Ter Apel, maar daar niet terecht kunnen omdat het vol is, verblijven dan maximaal 3 tot 5 dagen in Assen”, zegt een gemeentewoordvoerder. „Na hun aanmelding komen ze hier dan ook niet meer terug.”

Zoektocht

Op dit moment worden de huidige 500 bewoners van de Expo al gefaseerd overgeplaatst naar andere COA-locaties in Nederland. „Dat we in Assen de mogelijkheid krijgen om vanuit Ter Apel uit te wijken, is heel fijn”, zegt COA-woordvoerder Alet Bouwmeester. Of het Noorden naast Assen nog meer wachtkamers krijgt om de druk in Ter Apel te verlichten, is nog niet bekend. „We zijn constant met alle gemeenten in gesprek”, zegt Bouwmeester. „Hoe groot of klein de toestroom ook is, de zoektocht naar opvangplekken in welke vorm dan ook blijft voorlopig bestaan.”