Expositie Van Giffen geopend in OERmuseum

Oes spittertien werd hij in Drenthe liefkozend genoemd. Professor Albert Egges van Giffen spitte tijdens zijn loopbaan dan ook heel wat af in de Drentse bodem.

Na zijn overlijden in 1973 werd de vermaarde archeoloog bovendien begraven in Diever. Vandaar dat ‘oes’. Het is ook in Diever, in het OERmuseum aan de Brink, dat vrijdag een tentoonstelling over het leven van Van Giffen van start gaat. Aanleiding is het tienjarig bestaan van het museum zelf, dat eerder het Archeologisch Centrum West-Drenthe heette.

Donderdagmiddag was de officiële opening van de expositie, die duurt tot 1 november. De handeling werd verricht door Tineke Zweers-Van Giffen en Kaj Glasbergen. Ook Tjalling Waterbolk was aanwezig. Kaj Glasbergen is de dochter van archeoloog Willem Glasbergen, die net als Waterbolk werd opgeleid door Van Giffen. De beide vrouwen stelden voor de tentoonstelling hun privé-archieven ter beschikking.

Hunebed

Op de expositie zijn foto's te zien die nooit eerder werden tentoongesteld. Een tiental vrijwilligers van het OERmuseum is de afgelopen maanden bezig geweest om speciaal voor jonge bezoekers een deel van een hunebed na te bouwen. Binnenin kunnen kinderen op zoek gaan naar 'archeologische vondsten' als werktuigjes en trechterbekers. Wim van der Wijk, die donderdag de expositie toelichtte, is trots op de actieve en doortastende vrijwilligersgroep: ,,Ze hebben twee á drie maanden bijna fulltime aan dit hunebed gewerkt."

Van Giffen werd in 1884 geboren in Noordhorn. In Diever ging hij naar de lagere school, nadat zijn vader beroepen was als predikant in de Pancratiuskerk. Toen in de Ossekoele in het dorp opgravingen plaatsvonden, werd voor het eerst zijn interesse in archeologie gewekt. In de Ossekoele werden vroeger de runderen gewassen. In 1920 richtte het 'spittertien' aan de Rijksuniversiteit Groningen het Biologisch-Archeologisch Instituut op. Van Giffen maakte naam met het systematisch in kaart brengen van de Drentse hunebedden. Hij bracht er een lijvig, driedelig boek over uit. In 1930 kocht de archeoloog zijn eerste stuk heidegrond op de Heezer Esch in Diever. Hij verhuisde er zijn directiekeet, gebruikt bij opgravingen in de Ezinger wiede, heen. Dat werd zijn zomerhuis De Heezeberg.

Eerbetoon

De expositie in het OERmuseum is een eerbetoon aan Van Giffen. De vaste tentoonstelling Archeologische parels van Westerveld is dat evenzeer. Het museum toont onder meer vondsten uit hunebed D53 bij Havelte, de Steenkist in Diever, het urnenveld bij Doldersum en de Spieker in Lhee.

Ter gelegenheid van het tienjarig jubileum organiseert het in het voormalige Schultehuis gevestigde museum deze zomer ook nog een OERfestival. Daarop keert in elk geval het spectaculaire Nederlands Kampioenschap vuistbijlmaken terug. Tussendoor, op 24 april, mogen bezoekers zelf een aardewerken trechterbeker bakken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu