Extern bureau onderzoekt kwakkelende Asser stationshond Mannes

Het gaat niet goed met Mannes. Foto: Jaspar Moulijn

Een extern adviesbureau gaat onderzoek doen hoe de kwakkelende stationshond Mannes in Assen weer in goede conditie kan worden gebracht.

Ruim een jaar na de feestelijke onthulling ziet het kunstwerk er niet goed meer uit. De glanzende reu is nu al vaal geworden en heeft vieze witte strepen op zijn lijf. Die worden waarschijnlijk veroorzaakt door de sproeikoppen voor de nevel die het beest regelmatig uitstoot.

‘Met de constructie van Mannes is niets mis’

Voor de ChristenUnie in de gemeenteraad was dit aanleiding om vragen te stellen over de hond. Die zou volgens de fractie zelfs moeite hebben om zich staande te houden.

Daar is, aldus verantwoordelijk wethouder Bob Bergsma (D66) geen sprake van. ,,Mannes staat nog stevig op zijn poten. Met de constructie is niets mis. Dat is absoluut niet aan de orde.’’

Doffe uitstraling hond baart zorgen

Wat wel zorgen baart is de doffe uitstraling van Mannes. Inmiddels is door zowel de ontwerpers van de hond, het kunstenaarscollectief Nio, als de verzekeraar onderzoek gedaan naar de oorzaak van het snelle verval. Dit resulteerde in twee rapporten die nu zijn voorgelegd aan een externe partij ter beoordeling.

Bergsma verwacht dat eind volgende week een eenduidig advies op tafel ligt hoe Mannes weer de warme uitstraling van de beginperiode terug kan krijgen. En die ook weet te behouden in de toekomst.

Bergsma: interne waterhuishouding Mannes niet goed

Er wordt ook gekeken of de houten hond weer stoomwolkjes uit kan gaan stoten wanneer tegen hem wordt gepraat. Die functie werkt al tijden niet meer. Bergsma denkt dat ,,de interne waterhuishouding in de buik van Mannes’’ wel eens een van de oorzaken kan zijn van de slechte staat van Mannes.

De wethouder kan nog niet zeggen wanneer hij denk dat Mannes weer fier en glanzende op het stationsplein staat. ,,Het doel is zo snel mogelijk, maar een precieze datum kan ik niet noemen.’’

Over de kosten maakt Bergsma zich niet al te veel zorgen. ,,We hebben een garantie en onderhoudscontract voor tien jaar met de kunstenaars en hebben hierover ook contact met hen. ‘’

Nieuws

Meest gelezen

menu