Extra onderzoek nodig in zaak Asser internetoplichter

De rechtbank heeft opnieuw de zaak opgeschort tegen de 28-jarige Assenaar die verdacht wordt van Marktplaats-fraude. Er mist nog een reclasseringsrapport.

De rechtbank wil die informatie om tot een gedegen oordeel te komen. Tegen de man werd op 15 maart een celstraf van 22 maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist. 

Geldezels

De man wordt verdacht van een grootschalige internetoplichting. Er werden uiteindelijk zestig aangiftes gedaan vanuit het hele land. Hiervan werden twee weken geleden twintig feiten door de rechters onder de loep genomen. De officier sprak toen van een georganiseerde bende waar de Assenaar aan de touwtjes trok. In de zaak zijn ongeveer dertig 'geldezels' actief geweest. Dit zijn mensen die tegen betaling hun bankpas ter beschikking stelden. Die moeten zich later voor de rechtbank verantwoorden, of krijgen via het OM een transactievoorstel.

Oud-militair

De Assenaar werd vorig jaar in mei opgepakt en stond in augustus voor de eerste keer voor de rechtbank. De zaak werd enkele malen opgeschort, omdat er getuigen moesten worden gehoord. Naast de oplichting wordt de Assenaar witwassen, verboden wapenbezit en drugsbezit in Groningen, belediging van agenten in Groningen en openlijke geweldpleging in Assen verweten. De Assenaar werd ooit als militair uitgezonden naar Afghanistan en liep hierdoor een stressstoornis op. Daarnaast kampt de man met persoonlijkheidsstoornissen en had een drugs- en drankprobleem. 

De zaak staat 15 april opnieuw op de agenda van de rechtbank in Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu