Extra spoor bij station Emmen Zuid opent 11 april en dat levert minuten tijdwinst op. Dit zijn de veranderingen in de dienstregeling op spoorlijn Zwolle-Emmen

Station Emmen Zuid. Archieffoto Jan Anninga

Reizigers op de spoorlijn Zwolle - Emmen reizen vanaf 11 april met de stoptrein drie minuten sneller dan voorheen, dankzij de opening van het extra tweede spoor bij Emmen Zuid. Ook veranderen met ingang van die datum de vertrek- en aankomsttijden op het station.

Die tijdwinst zit hem in het feit dat de stoptreinen elkaar kunnen kruisen via het nieuwe spoor in Emmen Zuid in plaats van in Nieuw Amsterdam.

Tweede spoorlijn van 600 meter

Het spoor is verdubbeld om meer treinen in te kunnen zetten tussen Emmen en Zwolle. Door bij treinstation Emmen-Zuid een tweede spoorlijn van zo’n 600 meter lengte aan te leggen, kunnen treinen elkaar daar passeren. Hierdoor wordt het mogelijk om in de spits niet twee, maar vier treinen per uur tussen Emmen en Zwolle te laten rijden.

Verzet vanuit de buurt: bang voor lawaai en trillingen

De werkzaamheden aan het tweede spoor begonnen begin november 2020. Buurtbewoners hebben lang geprotesteerd tegen de aanleg van het extra spoor, dat tussen de huidige rails en hun huizen in komt. Zij vrezen overlast van lawaai en trillingen. Ze hebben doorgeprocedeerd tot aan de Raad van State, maar die veeg hun bezwaren van tafel.

Vanwege het verzet is de klus jaren vertraagd. Na het besluit van de Emmer gemeenteraad in 2017 werd er aanvankelijk vanuit gegaan dat eind 2018 de eerste treinen over het nieuwe spoor konden rijden. Dat werd daarna december 2021 en uiteindelijk april 2022.

De ingrepen zijn gedaan omdat het aantal treinreizigers tussen Emmen en Zwolle elk jaar stijgt, met zo’n 7,5 procent. Jaarlijks pakken nu zo’n drie miljoen mensen de trein op dit traject.

Nieuws

menu