Extra tijd voor Zorg Anders in Annen. Gemeente handhaaft nog niet

De zorglocatie aan de Borckerweg in Annen. Foto: Google Street View

De gemeente Aa en Hunze geeft zorgorganisatie Zorg Anders extra tijd om een nieuwe locatie te vinden voor een woongroep van vijf kinderen in Annen.

Zorg Anders kreeg vorige week van de Raad van State te horen dat voor 15 april een nieuwe plek gevonden moet worden voor een woongroep van vijf kinderen in Annen. Deze kinderen krijgen al drie jaar lang zorg in een woonhuis en dat is in strijd met het bestemmingsplan.

De gemeente snapt dat Zorg Anders in deze moeilijke tijd van coronamaatregelen niet zomaar een nieuwe locatie gevonden heeft, laat wethouder Henk Heijerman (Gemeentebelangen) weten. „Daarom maken wij even pas op de plaats en zullen niet meteen na 15 april gaan handhaven. Maar laat ook helder zijn dat Zorg Anders wel degelijk op zoek moet naar een andere plek.”

‘Gemeente durft niet meer’

Al in maart 2018 wees Aa en Hunze de aangevraagde omgevingsvergunning voor Zorg Anders af. In eerste instantie was de gemeente blij met de komst van de zorgverlener, maar na klachten uit de buurt bekoelde dit enthousiasme. Een bittere pil, zegt Zorg Anders-directeur Martin Verbree.

„We hadden die vergunning natuurlijk vooraf moeten regelen, maar ik dacht echt dat dit gewoon mocht. Het gaat om vijf kinderen die permanent op deze locatie wonen, vandaar dat ik in de veronderstelling was dat een woonbestemming genoeg zou zijn. Dat was naïef, dat blijkt wel.”

Verbree denkt dat hij de omgevingsvergunning zeker had gekregen als hij deze vooraf had aangevraagd. „Nu er klachten vanuit de buurt komen, durft de gemeente niet meer. En dat terwijl zij mij nooit om een weerwoord hebben gevraagd.”

‘Wangedrag’

Want van structurele overlast is absoluut geen spreke, vindt hij. „Ik ben er vaak. En ja er wordt op straat weleens geschreeuwd, zoals alle kinderen doen, maar het is echt niet zo dat er structureel overlast veroorzaakt wordt. Bovendien, ik heb iedereen al bij de open dag in 2017 mijn kaartje gegeven, zodat ze konden bellen als er iets niet goed gaat. Nog nooit heeft iemand dat gedaan. Het lijkt wel of ze hun hart verhard hebben en per se willen winnen, zonder over oplossingen te willen meedenken.”

Enkele omwonenden denken daar anders over. Volgens hen is de enige oplossing een vertrek van Zorg Anders. „Het zijn kinderen met een rugzakje”, zegt een buurtbewoonster die anoniem wil blijven. „Je hoort veel geschreeuw. Ook worden soms dingen over schuttingen gegooid en er zijn weleens auto’s bekrast en ruitjes ingetikt. Dat is gewoon wangedrag.”

‘Rechter geeft ons gelijk’

De gemeente kan simpelweg niet doof zijn voor zulke geluiden uit de buurt, zegt wethouder Heijerman. „Als iedereen erom staat te springen, kun je makkelijker een vergunning verlenen, dan wanneer omwonenden tegen zijn. Uiteindelijk waren er voor ons niet genoeg redenen om van het bestaande bestemmingsplan af te wijken. En de rechter geeft ons daarin tot nu toe gelijk.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu