Extra verankering voor vloeren De Nieuwe Kolk (zelfde constructie als ingestorte parkeergarage Eindhoven)

Theater- en bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen Foto: DvhN

Om ieder risico op gebreken of zelfs instorting uit te sluiten worden de vloeren in De Nieuwe Kolk in Assen extra verankerd.

Bij de bouw van De Nieuwe Kolk is hetzelfde type breedplaatvloer gebruikt als bij de in aanbouw zijnde parkeergarage op Eindhoven Airport. Die stortte op 27 mei 2017 in.

‘Geen direct risico’

Daar is in Assen overigens geen sprake van, zo verzekert de gemeente Assen: ‘Er is geen direct risico op gevaar.’

Uit onderzoek bleek dat de breedplaatvloer extra kwetsbaar is voor het ontstaan van gebreken. Het probleem betreft vooral de aansluiting tussen de platen. Daarom is besloten om landelijk al deze vloeren te inspecteren, ook die in De Nieuwe Kolk. Bouwer BAM heeft er op de eerste en derde verdiepingsvloer gebruik van gemaakt.

Nog gesprek over verdeling kosten

De herstelwerkzaamheden worden uitgevoerd tussen begin mei en half juni. De Vereniging van Eigenaren De Nieuwe Kolk, waaronder de gemeente Assen, is de opdrachtgever. De kosten worden geraamd op 200.000 tot 300.000 euro. Over de verdeling en aansprakelijkheid worden nog gesprekken gevoerd tussen de Vereniging van Eigenaren en BAM.

Omdat het werk met de nodige overlast gepaard gaat, is er voor gekozen nu aan de slag te gaan. Veel instellingen en bedrijven die gebruikmaken van het gebouw (waaronder theater, bibliotheek en bioscoop DNK, het Drents Museum, Biblionet Drenthe en ABN Amro) zijn momenteel vanwege de coronacrisis gesloten.

Overlast beperkt

Overlast voor de gebruikers van het pand, de bewoners van de aanpalende appartementen en de bezoekers is onvermijdelijk, maar wordt zoveel mogelijk beperkt, aldus de gemeente. Onderdeel van het werk is het boren van gaten. In verband met de hinder gebeurt het boren alleen tussen 8.00 en 13.00 uur. De boorwerkzaamheden zijn nodig om ankers te kunnen bevestigen.

Het herstelwerk wordt in opdracht van BAM Bouw en Techniek regio Noord uitgevoerd. Het bouwbedrijf denkt de werkzaamheden vlot te kunnen uitvoeren, ook omdat er in deze tijd van corona verder geen bezoekers zijn in De Nieuwe Kolk.

Nieuws

Meest gelezen

menu