Trouwe fans staan in de rij voor FC Emmen: Bliede daj d'r weer bint!!

Wat hebben FC Emmen-fans er lang op moeten wachten. Rood-Wit eindelijk weer eens aan de bal in een uitverkocht stadion. Weliswaar in de eerste divisie nu en tegen FC Eindhoven in plaats van PSV, maar dat mag de pret niet drukken.

Ronald Janssen en de broers Nico, Hermann en Stefan Ahlers (van links naar rechts): ,,Wat hebben we dit gemist.’’

Ronald Janssen en de broers Nico, Hermann en Stefan Ahlers (van links naar rechts): ,,Wat hebben we dit gemist.’’ Foto: Jan Anninga

Vlak voor de aftrap staan nog steeds lange rijen voor het stadion van FC Emmen. De coronacheck duurt langer dan iedereen had gehoopt. Desondanks heeft de sfeer er weinig onder te lijden. Daarvoor is de honger naar de bal te groot, net als het geloof in een snelle terugkeer naar de eredivisie. De sjaals, petten en T-shirts zijn weer uit de kast gehaald: de fans mogen weer!

Aardigheidje van de supportersvereniging

Het lange wachten wordt in ieder geval beloond met een aardigheidje van de supportersvereniging Rood-Wit. Die bestaat 75 jaar en deelt daarom muntzakjes uit, met daarop de toepasselijke boodschap ‘bliede daj d’r weer bint!!’. Dat gevoel is geheel wederzijds. Maar muntzakjes? ,,Iedereen loopt altijd zo te hannesen met die muntjes voor een kop koffie of biertje’’, zegt bestuurslid René Veen. ,,Want waar laat je die? In je portemonnee, of toch maar los in de broekzak? Met de kans dat je ze ergens onderweg kwijtraakt?’’

Daar heeft Lammertus Schuringa uit Borger nou nooit last van. ,,Die muntjes zijn op voordat ik het weet. Ik moet altijd bijkopen. Nee, niet omdat ik ze per ongeluk verlies.’’


Een groot deel van de voorraad van de 8500 muntzakjes gaat er deze avond doorheen. Met op de kop af 5533 toeschouwers, want zoveel mogen volgens de huidige coronaregels in de Oude Meerdijk (twee-derde van de maximale capaciteit), is het stadion uitverkocht. Voor het eerst sinds bijna anderhalf jaar zijn er weer zo veel toeschouwers.

‘Wat hebben we dit gemist’

,,Fantastisch om hier weer met z’n allen te zijn’’, zeggen Ronald Janssen en de broers Nico, Hermann en Stefan Ahlers. ,,Kijk om je heen, al die mensen. Wat hebben we dit gemist.’’ De grote bekers bier smaken als vanouds. Ze hebben daarnaast vooral zin om te zingen. God, wat gáán ze vanavond hard zingen. ,,En al met winterstop zijn we gepromoveerd’’, weet Stefan.


Simon Bussemaker (12) en zijn moeder Miriam uit Geesbrug hopen dat ook, maar spreken dat niet hardop uit. Opa zit al in het stadion. Drie generaties genieten samen al jaren van FC Emmen. Simon is ook ballenjongen geweest. En raad eens wie er met de spelers mocht oplopen in het beslissende duel tegen Sparta, waardoor Emmen promoveerde? Simon glundert van trots als hij daar aan terugdenkt. Veel mooier wordt het leven niet!

Koptelefoons tegen vuurwerk

Milan (5) en Jens (3) zijn een opmerkelijke verschijning buiten het stadion. Niet zozeer omdat ook zij beiden getooid zijn in Emmen-shirts. Nee, die enorme koptelefoons op hun hoofd doen het ‘m. Hebben ze een lekker muziekje op? ,,Ze verwachten dat er zo met vuurwerk wordt geknald. Daar zijn ze nog een beetje bang voor’’, verklaart vader Jesper Scholten uit Emmen.

Sfeer proeven is voor vanavond genoeg, een andere keer gaat pap wel weer naar binnen. Wie er gaat winnen? ,,Emmen’’, roept Milan enthousiast. Wat een vraag ook. Terloops wijst hij nog even op het verschil in tenue met zijn broer. ,,Kijk, Jens heeft geen echte Emmen-broek aan. Ikke wel!’’ Ach, Jens is al lang blij dat zijn naam gewoon achter op zijn shirt staat. Alsof hij zo vanavond kan invallen.

‘Uithuilen en opnieuw beginnen’

Emmen-watcher en fotograaf Bennie Wolbers heeft alle vertrouwen in een goed seizoen. ,,Die degradatie had ik nooit verwacht. Het is uithuilen en opnieuw beginnen, maar het komt goed.’’

Zie ze eens stralen, de verkopers van kroketten en patat in het stadion. ,,Fantastisch, eindelijk weer al die mensen om ons heen. We zijn één grote familie’’, zegt Romy Spier.

Het is nog even stilte voor de storm, maar in de rust zijn de snacks niet aan te slepen. Vooral de mexicano’s lopen als een trein. Maar eerst maar eens de aftrap. Waar blijft dat fluitsignaal?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu