FC Zuidlaren kan vooruit met opknapbeurt sportpark Wenakkers van 8 ton

De kleedkamers zijn verouderd, de voetbalvelden soms drassig en dan weer kaal: toch groeit FC Zuidlaren als kool. Het bestuur is erg blij met de aanstaande opknapbeurt van sportpark De Wenakkers voor ruim 800.000 euro.

Voorzitter Richard van Leeuwen, bestuurslid Michel Kral en penningmeester Theo van de Lageweg zijn heel blij dat het sportpark van de club waarschijnlijk binnenkort een uitgebreide renovatie ondergaat.

Voorzitter Richard van Leeuwen, bestuurslid Michel Kral en penningmeester Theo van de Lageweg zijn heel blij dat het sportpark van de club waarschijnlijk binnenkort een uitgebreide renovatie ondergaat. Foto: Marcel Jurian de Jong

De renovatie is echt noodzakelijk en komt geen dag te vroeg, vindt penningmeester Theo van de Lageweg. Wel moet de gemeenteraad van Tynaarlo zich dinsdag nog uitspreken over de operatie. Daarna moet de ledenvergadering van FC Zuidlaren nog een besluit nemen over de overdracht van de accommodatie van de gemeente aan de vereniging.

Dak boven kantine lekt al zeven jaar

In het raadsvoorstel winden burgemeester en wethouders er ook geen doekjes om: het is hoog tijd dat er wat gebeurt aan de voetbalvelden, de kantine en de kleedkamers. De voetbalvelden zijn aangelegd op leemhoudende grond. Daardoor loopt water er slecht weg, terwijl het veld in droge tijden juist kaal wordt. Het dak boven de kantine lekt al sinds 2013 en de circa 25 jaar oude kleedkamers zijn aan vernieuwing toe.

„In 2017 zijn mooie plannen gemaakt om een nieuw sport- en onderwijscomplex op De Wenakkers aan te leggen”, blikt Van de Lageweg terug. „De sluiting van het Harens Lyceum gooide echter roet in het eten. De gemeente moest een nieuw plan maken voor de onderwijs- en sportaccommodaties en het kostte tijd alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Talentvolle voetballertjes weten FC te vinden

Intussen groeide FC Zuidlaren tegen de klippen op. De club ontstond in 2017 uit een fusie tussen ZFC Zuidlaren, DSZ’16 en Zuidlaren ’87. Dat is een goede greep gebleken, want de nieuwe vereniging trekt nu volgens Van de Lageweg veel goede jonge spelers van elders. Van de Lageweg: „Bij ons kun je hoofdklasse spelen, dat kan niet bij elke club. Dus krijgen we wel eens een speler uit de verre omgeving die bij ons wel terecht kan.”

De gemeente wil twee trainingsvelden en het hoofdspeelveld bewerken, zodat die beter bestand zijn tegen de wisselende weersinvloeden. Ook komt er een beregeningsinstallatie. „We kunnen de velden dan intensiever gebruiken”, zegt Van de Lageweg. „De belastbaarheid gaat van circa 300 speeluren naar 400 tot 500.”

Wanneer het lekkende kantinedak is gerepareerd en de kleedkamers zijn opgeknapt, draagt de gemeente die over aan de club. „Dat gebeurt veel vaker, dat de verenigingen zelf deze voorzieningen in eigendom krijgen”, zegt Van de Lageweg. „Het is dan wel zaak dat die eerst in goede staat zijn gebracht, anders wordt het onderhoud voor ons te duur.”

De opknapbeurt voor De Wenakkers past verder heel goed in het sport- en beweegakkoord, dat sportclubs en andere organisaties op dit gebied onlangs hebben afgesloten. „Onderdeel daarvan is dat de voorzieningen voor sport in goede staat moeten zijn, om mensen optimaal te stimuleren om te sporten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu