FNV wil alsnog vervolging afdwingen van transportbedrijf Brinkman Trans Holland: 'Inspectie is laks'

De FNV ligt al geruime tijd overhoop met Brinkman, zoals hier in 2017 in Emmen. Foto DvhN

Vakbond FNV wil dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid alsnog onderzoek doet naar het uitbuiten van Oost-Europese arbeidskrachten door transportbedrijf Brinkman Trans Holland in Nieuw-Amsterdam.

De FNV deed in 2016 en 2019 aangifte tegen het transportbedrijf, vanwege mensensmokkel en uitbuiting. ,,Tot onze grote verrassing liet de Inspectie dit voorjaar weten dat het onderzoek is stopgezet. Er wordt verwezen naar een uitzonderingsregel, maar die is helemaal niet van toepassing. Het plegen van valsheid in geschrifte is niet onderzocht’’, zegt FNV-bestuurder Edwin Atema.

Honderden overtredingen

Om zo’n nieuw onderzoek af te dwingen heeft de vakbond een klaagschrift gestuurd naar het gerechtshof in Den Haag. De vakbond wijst erop dat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) juist honderden overtredingen heeft vastgesteld bij het transportbedrijf.

Atema: ,,Beide instellingen spreken elkaar tegen. Dat is hoogst opmerkelijk. Wij willen dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid de lakse houding laat varen en nu eens echt werk maakt van uitbuiting door transportbedrijven, want Brinkman is bepaald geen uitzondering.’’

De FNV verwijt Brinkman de Nederlandse cao te omzeilen, door bijvoorbeeld Moldavische chauffeurs in te zetten die op papier voor een Pools bedrijf zouden werken, maar in de praktijk vervoeren voor Brinkman Trans Holland.

Illegaal in cabines

De ILT stelde in 2017 dat Brinkman (toen nog in Emmen gevestigd) nauwelijks gegevens bijhoudt over rij- en rusttijden. Waar dat wel gebeurde, constateerde de Inspectie zware overtredingen. Daarnaast liet het bedrijf illegale cabotageritten uitvoeren. Dit zijn ritten waarbij vracht wordt vervoerd tussen punten in één land door een chauffeur uit een ander land. Volgens de ILT bivakkeerden chauffeurs uit Oekraïne, Moldavië en Polen illegaal in hun cabines.

Brinkman Trans Holland stelt in een reactie niets met het oude Brinkman te maken te hebben. Het bedrijf fuseerde per 1 januari 2020 met Hartman Expeditie in Nieuw-Amsterdam.

Nieuws

menu