Facelift Drents Museum van 1,5 miljoen

Harry Tupan (links) geeft uitleg tijdens de tentoonstelling Window of my eyes over 75 jaar Harry Muskee in de Abdijkerk. De expositie was een test om het Drents Museum en Drents gezicht te geven. Foto Archief/Jaspar Moulijn

Het Drents Museum in Assen wordt voor 1,5 miljoen euro verbouwd. Het oude en het nieuwe deel moeten beter bij elkaar aansluiten.

De oude Abdijkerk wordt een permanente expositieruimte. Het museum gebruikt de kerk nu ook voor ontvangsten en openingen van tentoonstellingen.

Ook de bovenverdieping wordt aanpakt met onder meer nieuwe trappen en een andere vloer. ,,We proberen zo een betere verbinding en looproute te maken”, legt directeur Harry Tupan van het Drents Museum uit.

Glazen uitbouw van twee verdiepingen

Café Krul, het horecadeel van het museum, krijgt er een glazen uitbouw met twee lagen. De bovenste verdieping kan ingezet worden bij openingen van grote tentoonstellingen, samen met de ruimte tussen het oude en nieuwe deel van het museum.

,,Zo kunnen we beter grote groepen ontvangen. We merken dat er bij openingen van tentoonstellingen als The American Dream te weinig ruimte is om veel mensen op te vangen”, zegt Tupan.

Verder wordt het depot van het museum, dat aan de rand van Assen staat, uitgebreid. ,,De werkplaats gebruiken we niet meer. Dat werk besteden we tegenwoordig uit. We trekken de werkplaats bij het depot aan.”

In het depot bewaart het museum zijn Drents materieel erfgoed.

Betere aansluiting nieuwe en oude deel

De verbouw aan de Brink moet leiden tot een betere aansluiting van het nieuwe deel van het museum met het oude deel. In de nieuwbouw zijn de grote exposities te bewonderen en in het oude deel is onder meer de vaste collectie met de historie van Drenthe te zien.

,,De Abdijkerk wordt het Drentse deel van het museum. De expositie over Harry Muskee was een test. We gaan het straks proberen met de tentoonstellingen over Tjerk Vermaning en zijspancoureur Egbert Streuer.”

De provincie Drenthe, eigenaar van het museum, betaalt negen ton voor de verbouwing en is projectleider. Het Drents Museum doet er zelf zes ton bij.

Vergunningen

De vergunningen voor een deel van de verbouwingsplannen moeten nog worden verstrekt en Provinciale Staten moeten begin juni hun fiat geven aan de financiering van de verbouwing. Sax Architecten uit Assen heeft het ontwerp voor de verbouwing gemaakt.

Aan het depot en de Abdijkerk zijn de eerste veranderingen al begonnen. Volgend jaar hoopt Tupan de overige plannen te kunnen uitvoeren.

Daarmee is het Drents Museum nog niet klaar. Ook de inrichting van het museum gaat rond 2020 veranderen.

Drentse identiteit

Tupan: ,,Onze eigen collectie is het uitgangspunt. We gaan de Drentse identiteit op een nieuwe manier vormgeven. We noemen het The First Dutch , de eerste Nederlanders. Toen het Westen nog natte voeten had, was hier de Trechterbekercultuur.”

,, Drenthe als de bakermat van de Nederlandse beschaving. We werken de komende tijd de ideeën verder uit en moeten de financiering hiervoor nog rond zien te krijgen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu