Fair bessenboerderij Boerveen gaat door: 'Hopen op drukte, maar niet te...' (de vorige keer kwamen er over de hele dag zo'n tweeduizend mensen)

Rianne van Rijsingen organiseert volgende week een fair op haar blauwe bessen boerderij. Daar komt wel iets meer bij kijken dan voorheen vanwege corona. Foto: Harry Tielman

De boerderijfair van de Blauwe Bessen Boerderij in Gasselternijveen gaat alsnog door. Alleen er zal wel het een en ander aangepast moeten worden, zegt organisator Rianne van Rijsingen (36).

Toch wel een fair?

,,Ja, we gaan het toch weer doen. Zondag tussen 11.00 en 16.00 uur hebben we 35 standhouders op en rond ons boerderijterrein staan. Met allerlei producten: verse zuivel, een mandenvlechter, kleding, handnijverheid en natuurlijk blauwe bessen.”

Jullie organiseren dit wel vaker?

,,Ja, sinds 2016 en dit wordt dan de zevende editie. Ik ben er sinds vorig jaar november al mee bezig. Met het uitnodigen van potentiële standhouders en natuurlijk het aanvragen van de vergunning. Die hebben we uiteindelijk halverwege maart gekregen.”

Ai, echt toen het coronavirus zich ook begon te nestelen in Nederland?

,,Ja. We hadden de fair eigenlijk op 17 mei gepland en ik dacht nog wat naïef, ah dat kan wel doorgaan. Maar dat bleek al gauw niet zo te zijn. Sinds 1 juli zijn de maatregelen weer versoepeld en mochten we weer. Dus de boerderijfair is nu op 9 augustus. Maar het zal wel anders zijn dan de voorgaande keren. We hebben nu echt een in- en uitgang op het terrein. De gemeente Aa en Hunze wil ook dat de gangpaden minimaal 3 meter breed zijn en we moeten zelf monitoren of iedereen wel voldoende afstand houdt. De voorgaande keren kwamen er tussen de 1500 en 2000 bezoekers.”

Dat wordt dus wel een uitdaging.

,,Ja, maar ik heb er vertrouwen in dat het goed komt. We mogen gele hesjes lenen van de Jumbo in Gieten, waar de 1,5 meterregel ook opstaat. Ik ben nu al borden aan het schilderen om mensen erop te wijzen dat ze voldoende afstand houden. Kijk, natuurlijk wil ik dat de fair net zoals de vorige keren een groot succes wordt. Maar het moet niet zo’n groot succes worden dat we de boel op slot moeten gooien. We moeten het samen doen: organisatie, bezoekers en standhouders. Natuurlijk moeten mensen zelf ook zo verstandig zijn om thuis te blijven als ze zich wat ziekjes voelen.”

Want de vorige keren waren grote successen?

,,We hebben de vorige keer op Google Maps zelfs een filemelding gehad op Gasselterboerveen.”

Even moet Van Rijsingen heel hard lachen.

,,Sorry, maar dat is hier nog nooit op Boerveen gebeurd. We gaan nu ook entree vragen. Twee euro per persoon, maar kinderen niet. Zo kunnen we het misschien ook wat beter reguleren. We hebben bij de ingang natuurlijk handspray staan. En kinderen kunnen op pony’s rijden, maar daar is nu begeleiding van iemand onder de 18 jaar bij. Want anders kun je de anderhalve meter niet garanderen. Schminken gebeurt nu met een airbrush, dus het wordt echt corona-proof-schminken. Ach, het zal iets anders worden, maar bij mooi weer vast weer heel gezellig.”

Wat kunnen mensen verwachten?

,,Nou ja, de stands met artikelen natuurlijk. Ik bak deze week vijftig taarten en tweehonderd muffins die we gaan verkopen. We hebben een koffiekraam, we verkopen boerenijs en hamburgers. Op ons terrein hebben we ook een paar oude tractoren staan en wat hooibalen waar de kinderen van af kunnen glijden. Wat ik al zei: het wordt vast weer mooi.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Drenthe
menu